Ruimtevaartnieuws

India probeert Chandrayaan-3 maanlander te wekken

De Indiase maanlander en maanrover gingen begin september in slaapstand.

Ingenieurs van de Indian Space Research Organization (ISRO) zijn pogingen begonnen om de Chandrayaan-3 maanlander en maanrover na de twee weken durende ijskoude nacht op de Maan te wekken.

De Vikram-lander van de Chandrayaan 3-missie gefotografeerd op het maanoppervlak door de Pragyan-rover.
De lander en rover van de Chandrayaan 3-missie bevinden zich nu in de slaapmodus. (Credit: ISRO)

Op vrijdag 22 september berichtte ISRO op X dat er pogingen zijn gedaan om de communicatie met de Vikram-lander en Pragyan-rover te herstellen om hun “ontwaaktoestand” vast te stellen.

Tot nu toe hebben de ingenieurs geen antwoord ontvangen van het tweetal, de eerste twee door mensen gemaakte objecten die in het zuidpoolgebied van de Maan zijn geland. Maar men blijft het proberen, aldus ISRO.

Chandrayaan-3 landde op 31 augustus 2023 in de buurt van de zuidpool van de Maan. India werd daarmee, na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China, het vierde land dat een geslaagde landing maakte op de Maan.

In de twee daaropvolgende weken verkende Pragyan de landingsplek, stuurde foto’s terug naar de Aarde. Vikram ondertussen voerde een reeks wetenschappelijke experimenten uit waaronder het meten van de temperatuur van de bovenste laag van het maanregoliet. De lander analyseerde ook de chemische samenstelling van het maanstof en vond sporen van zwavel hetgeen mogelijk wijst op vulkanische activiteit in het verleden.

Op 2 september 023 werd de Pragyan rover in slaapstand gezet toen alle instrumenten werden uitgeschakeld. De Vikram lander volgde twee dagen later. De missie had zijn primaire dolen volgens ISRO volbracht maar men hoopte dat het tweetal de ijskoude nacht op de Maan zou overleven.

Chandrayaan-3 was India’s tweede poging tot een zachte landing op de Maan. In 2019 crashte de Chandrayaan-2 als gevolg van een softwarefout. De orbiter van de Chandrayaan-2 missie daarentegen bestudeert de Maan nog steeds vanuit zijn baan om onze wachter.

Eerste publicatie: 24 september 2023
Bron: ISRO/space.com