Ruimtevaartorganisaties

Indian Space Research Organization – ISRO

Chandrayaan 1
Chandrayaan 1. credit: ISRO

ISRO, Indian Space Research Organization, is het nationale ruimtevaartagentschap van India. Het land werkt al tientallen jaren aan het uitbouwen van zijn lanceer- en verkenningscapaciteiten. De start werd gemaakt in 1962 toen Jawaharlal Nehru, de premier van het land de natuurkundige Vikram Sarabhai opdracht gaf om het National Committee for Space Research (INCOSPAR) op te richten. Sarabhai is vanwege dit feit bekend als de vader van het Indiase ruimtevaartprogramma.

Op 21 november 1963 werd vanuit Saint Mary Church in het vissersdorpje Thumba in Thiruvananthaparu, Kerala de eerste raket gelanceerd. Deze sondeerraket, die alleen de suborbitale ruimte bereikte, werd Nike-Apache genoemd en de componenten waren door NASA gebouwd. De lading van de raket werd destijds per fiets naar het lanceerplatform gebracht. Deze plek wordt door ISRO nu beschouwd als het Mekka van de Indiase ruimtevaart.

In 1969 werd INCOSPAR opgevolgd door ISRO. Zes jaar later lanceerde India de eerste satelliet. Deze satelliet, de Aryabhata werd met behulp van een Russische raket gelanceerd. De satelliet is vernoemd naar een Indiase astronoom uit de oudheid. De Aryabhata onderzocht de Zon en deed experimenten op het gebeid van röntgenastronomie. Helaas stopte de satelliet al na een paar dagen.

In 1979 voerde ISRO de eerste testen met de Satellite Launch Vehicle-3 (SLV-3) uit, de eerste eigen raket uit. Deze viertraps raket kon ladingen tot 40 kilogram in een baan om de Aarde brengen. Op 18 juli 1980 werd de SLV-3 voor het eerst met succes gelanceerd en werd India het zesde land dat ruimtevaart kon bedrijven.

De eerste en tot nu toe enige Indiase astronaut heet Rakesh Sharma. Deze luchtmachtpiloot vloog in 1984 samen met twee Russische kosmonauten naar het ruimtestation Saljoet 7. Hij bereidde zich door middel van yoga oefeningen voor op zijn verblijf in gewichtsloosheid. Tijdens zijn verblijf in de Saljoet verrichtte hij multispectrale fotografie van het noordelijk deel van India als voorbereiding op de bouw van waterkrachtcentrales in de Himalaya.

ISRO heeft inmiddels ook onbemande vluchten naar andere objecten in ons zonnestelsel uitgevoerd. In 2008 stuurde ISRO de Chandrayaan 1 naar een baan om de Maan. Chandrayaan betekent “Maanvoertuig” in het oude Sanskriet. Deze ruimtesonde had de grootte van een koelkast en hielp mee bij het aantonen van watermoleculen op de Maan. Vijf jaar later vloog de Mars Orbiter Mission (MOM) naar Mars. Deze ruimtesonde had als bijnaam Mangalyaan oftewel “Marsvoertuig”. Mangalyaan bereikt in 2014 Mars en daarmee werd India het vierde land dat met succes een ruimtesonde in een baan om de rode planeet bracht. De missie werd overigens met een extreem laag budget van 74 miljoen dollar uitgevoerd.

ISRO bereidt zich momenteel voor op de volgende maanmissie. De Chandrayaan 2 zal in de loop van het jaar worden gelanceerd. Deze missie bestaat uit een orbiter die de maan vanaf een hoogte van ongeveer 100 kilometer in kaart zal brengen en een lander die naar verwachting in de buurt van de zuidpool van de maan zal landen en daar ook een kleine rover zal neerzetten. Als de missie slaagt dan zal India het vierde of het vijfde land worden dat een zachte landing op de Maan maakt. De andere landen zijn de verenigde Staten, Rusland, China en misschien Israël (de Israëlische lander Beresheet is onderweg en zal naar verwachting op 11 april 2019 een zachte landing maken op de Maan).

configuratie chandrayaan-2
Configuratie van de Chandrayaan-2 missie naar de Maan. Credit: ISRO

India wil ook met behulp van de eigen raketten mensen naar de ruimte brengen. Op 15 augustus 2018 kondigde de Indiase premier Narendra Modi aan dat het landt in 2022 zijn eerste bemande vlucht zal maken. ISRO heeft omgerekend 1,3 miljard dollar tot zijn beschikking om dit doel, onder de naam van het Ganganyaan-programma, te bereiken.

In 2022 viert India 75 jaar onafhankelijkheid en dan zou het volgens Modi geweldig zijn als er een Indiase man of vrouw met de driekleurige vlag in hun handen naar de ruimte zou kunnen reizen.

Amerikaanse ruimtevaarders kennen we als astronauten. In Rusland worden ze kosmonauten genoemd en in China zijn het taikonauten. Als er ooit Indiase astronauten komen dan worden die vermoedelijk vyomanauten genoemd. Het woord “Vyoma” komt uit het Sanskriet en betekent “hemel”.

 

 

Eerste publicatie: 6 maart 2019