Ruimtevaartnieuws

Indiase Chandrayaan-2 vermijdt botsing met Koreaanse Danuri rond de Maan

De Indiase Chandrayaan-2 maanorbiter manoeuvreerde in september om een nauwe nadering van de Zuid-Koreaanse Danuri maansonde te voorkomen. Dit staat in een onlangs gepubliceerd rapport van de Indian Space Research Organisation (ISRO).

De Indiase maansonde Chandrayaan 2 (CH2O) manoeuvreerde in september om een ​​te dichte nadering van het Koreaanse ruimtevaartuig Danuri te vermijden
De Indiase maansonde Chandrayaan 2 (CH2O) manoeuvreerde in september om een ​​te dichte nadering van het Koreaanse ruimtevaartuig Danuri te vermijden, aldus ISRO. (Credit: ISRO)

Het rapport zegt dat de Chandrayaan-2 orbiter op 19 september zijn baan verhoogde om een nauwe nadering van Danuri te voorkomen, wat naar verwachting twee weken later zou gebeuren als de baan van Chandrayaan-2 ongewijzigd zou blijven. Het rapport merkte op dat een daaropvolgende manoeuvre, die plaatsvond op 1 oktober, Chandrayaan-2 ook hielp om potentiële botsingen met andere orbiters rond de Maan te vermijden, waaronder de Lunar Reconnnaissance Orbiter van de NASA.

Dergelijke botsingsvermijdende manoeuvres zijn niet ongewoon rond de Maan. Chandrayaan-2, LRO en Danuri delen allemaal een polaire baan dus de ruimtesondes komen dicht bij elkaar boven de polen van de Maan, waar het risico op een botsing het grootst is. Alleen al in het afgelopen anderhalf jaar ontving het Korea Aerospace Research Institute (KARI) dat Danuri exploiteert, 40 “rode alarmen” van mogelijk botsingen tussen LRO, Chandrayaan-2 en Danuri.

In 2021 veranderde Chandrayaan-2 zijn baan om een voorspelde nadering van LRO boven de noordpool van de Maan te vermijden. Zonder de manoeuvre zouden de twee ruimtesondes elkaar op slechts 3 kilometer van elkaar hebben gekruist, aldus ISRO.

Danuri zelf manoeuvreerde minstens drie keer sinds de ruimtesonde in december 2022 in een baan om de Maan kwam – een leer om LRO te ontwijken, een andere keer om Chandrayaan-2 te vermijden en om de Japanse Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) te ontwijken kort voordat deze laatste in januari van dit jaar op de nabije zijde van de Maan landde.

Er is momenteel geen internationaal protocol om botsingsrisico’s op te lossen. De drie ruimtevaartorganisaties – NASA, ISRO en KARI – delen vrijwillig gegevens via email en teleconferenties over de trajecten van hun ruimtevaartuigen.

Volgens een presentatie van de Korea AeroSpace Administration tijdens een vergadering van de VN-commissie in juni hadden ze niet altijd de contactgegevens van het verantwoordelijke personeel en verhinderden netwerkproblemen soms het emailverkeer. Uiteindelijk zijn echter alle botsingsrisico’s via gezamenlijk overleg opgelost.

De ruimtevaartorganisaties gebruiken voornamelijk een platform, MADCAP genaamd, dat is gebouwd door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA dat het risico berekent en waarschuwingen genereert.

Op dit moment is er echter geen onderling overeengekomen internationaal overlegmechanisme of protocol om dergelijke botsingsrisico’s op te lossen.

Gezien de ervaringen met de bediening van KPLO – Korea Pathfinder Lunar Orbiter, officieel Danuri, beseft Korea dat er behoefte is aan een platform voor het delen van informatie en aan onderling overeengekomen internationale protocollen om het risico op botsingen tussen missies rond de Maan te identificeren en te beheren, net zoals we dat op Aarde doen.

Eerste publicatie: 20 november 2024
Bron: space.com, ISRO