Ruimtevaartnieuws

Indiase landing op de Maan is mislukt

Artist impression van de Vikram lander en de Paragyan maanrover
Artist impression van de Vikram lander en de Pragyan maanrover. Credit: ISRO

Vrijdag 6 september 2019 zou de Indiase lander Vikram een zachte landing op de maan moeten maken. India zou daarmee het eerste land zijn dat in de buurt van de zuidpool van de maan een lander neerzet. Echter, tijdens de afdaling is de vluchtleiding het contact met de lander kwijt geraakt.

De aankondiging dat de vluchtleiding van ISRO het contact met de lander had verloren kwam om 20:48 uur UT. De afdaling van Vikram verliep volgens plan en er werden geen afwijkingen geconstateerd tot op een hoogte van 2,1 kilometer. Daarna verloor de vluchtleiding het contact met Vikram. Men is momenteel bezig om de beschikbare gegevens te analyseren.

landingstraject van Vikram
Het beoogde landingstraject van Vikram vergeleken met de ontvangen gegevens. Credit: ISRO

Het is nog niet bekend wanneer ISRO met nieuwe gegevens over de mislukte landing zal komen. Volgens de gegevens van de afdaling blijkt dat de laatste signalen zijn ontvangen toen Vikram zich 330 meter boven het maanoppervlak bevond.

Uitgaande van de ontvangen gegevens en de geplande koers blijkt dat Vikram ongeveer 1 kilometer horizontaal van zijn geplande koers was afgeweken voordat het contact werd verbroken.

Chandrayaan-2 bestaat uit drie verschillende componenten: een orbiter, een lander met de naam Vikram en een rover met de naam Pragyan. Ze werden op 22 juli 2019 met behulp van een Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk III) raket gelanceerd. Na bijna 7 weken arriveerde het drietal bij de Maan. Chandrayaan-2 kwam op 20 augustus in een baan om de Maan en op 2 september werd de lander losgelaten. Vikram begon daarna aan zijn afdaling naar het oppervlak.

De lander en de rover zouden één dag op de Maan (ongeveer 14 aardse dagen) moeten functioneren. Ze waren niet ontworpen voor de uitermate koude nacht op de Maan te overleven. Lander en rover waren uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten om daarmee het oppervlak van de Maan te onderzoeken. Ze zouden onder andere moeten kijken naar de aanwezigheid van waterijs en het isotoop helium-3 dat gebruikt kan worden voor een schone en veilige vorm van kernenergie.

Ondanks het verlies van de Vikram lander en de Pragyan rover zal de Chandrayaan-2 orbiter gedurende ongeveer een jaar vanuit een baan om de Maan zijn geplande onderzoek voortzetten.

De orbiter draait op ongeveer 100 kilometer hoogte om de Maan en is uitgerust met 8 wetenschappelijke instrumenten en camera’s. Doe instrumenten zijn o.a.:

  • Een röntgen spectrometer die de verschillende elementen van de Maan kan bepalen.
  • Een röntgen monitor die de hoge-energie straling van de Zon bestudeerd.
  • Een speciale radar die het oppervlak van de Maan in kaart gaat brengen.
  • De Chandrayaan-2 Atmospheric Compositional Explorer 2 (CHASE 2), die de samenstelling van de exosfeer van de Maan bestudeert.
  • Een instrument dat de elektronen in de ionosfeer van de Maan bestudeert.

De mogelijke mislukking van de huidige landing betekent de tweede crash van India op de Maan. In 2008 lanceerde India de Chandrayaan-1. Deze missie bestond alleen uit een orbiter. Chandrayaan-1 was een zeer succesvolle missie die belangrijk onderzoek verrichtte. Daarnaast was er een inslagsysteem aan boord dat naar de Maan werd afgevuurd. De Chandrayaan-1 missie functioneerde ongeveer 10 maanden.

Chandrayaan-2 vertoont overeenkomsten met Chandrayaan-1 maar bevat nieuwe en verbeterde technologieën die India ook wil testen voor toekomstige planetaire missies zoals een missie naar Mars.

India had al plannen gelanceerd om in 2024 Chandryaan-3 te lanceren naar de Maan. Ook deze missie zou een lander en een maanrover omvatten.

India wilde, na de Verenigde Staten, Rusland en China, het vierde land worden dat een zachte landing had uitgevoerd op de Maan. De crash van de Vikram lander vindt plaats nadat enkele maanden geleden ook de allereerste Israëlische maanmissie Beresheet op vergelijkbare wijze aan zijn einde kwam.

Anders dan de Beresheet heeft de Chandrayaan-2 missie wel nog een orbiter die vanuit een baan om de maan zijn werk doet.

 

Eerste publicatie: 7 september 2019
Bron: space.com