Ruimtevaartnieuws

Indiase Vikram-lander gevonden op de Maan

Crashsite Vikram lander
De crashsite van de Vikram lander. Credit: NASA/LROC

Drie maanden nadat de Indiase Vikram lander op de Maan te pletter sloeg heeft NASA de exacte locatie van de crashsite bevestigd. NASA zegt dat de crashsite is gevonden door de hulp van de Indiase softwareontwikkelaar en ruimtevaartenthousiasteling Shanmuga Subramanian. Hij vond op opnames  de restanten van de verloren lander.

Subramanian vond de restanten van de lander toen hij nauwgezet een foto onderzocht die door de Luar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) van de NASA een paar dagen na de crash was gemaakt. De foto bestond uit een mozaïek van het gebied waar de Vikram lander vermoedelijk was neergestort. De foto werd al op 26 september 2019 vrijgegeven in de hoop dat het publiek mee zou kunnen helpen bij het lokaliseren van de gecrashte sonde.

Deze strategie heeft gewerkt want NASA kon onlangs in een tweet de exacte locatie van de lander vrijgeven.

De Vikram lander werd in juli 2019 als deel van de Chandrayaan-2 missie gelanceerd. India wilde het vierde land worden dat een zachte landing o de Maan zou maken. Een paar maanden eerder crashte de Israëlische Beresheet lander ook op het allerlaatste moment voor de landing.

Gemerkte opname van de crshsite van de Vikram lander
Deze afbeelding toont het Vikram Lander inslagpunt en het bijbehorende puinveld. Groene stippen geven (bevestigd of waarschijnlijk) puin van ruimtevaartuigen aan. Blauwe stippen lokaliseren verstoorde grond, waarschijnlijk waar kleine stukjes van het ruimteschip de regoliet hebben opgeklopt. “S” duidt op puin dat door Shanmuga Subramanian is geïdentificeerd. Dit gedeelte van het Smalle hoekcameramozaïek werd gemaakt van de beelden M1328074531L/R en M1328081572L/R die op 11 november werden verworven.
Credits: NASA/Goddard/Arizona State University.

In de vroege uren van 7 september 2019 volgens miljoenen Indiase burgers ademloos de verrichtingen van de lander. Deze stopte op ongeveer 2,1 kilometer boven het oppervlak met het zenden van gegevens. De ruimtesonde is vermoedelijk met een snelheid van ongeveer 180 kilometer per uur op de Maan te pletter geslagen. De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO (Indian Space Research Organization) probeerde wekenlang nog contact te maken met de lander maar moest die pogingen uiteindelijk staken.

Subramanian vond al begin oktober 2019 de restanten van de lander maar NASA had verschillende weken nodig om deze ontdekking te bevestigen. Op een gemerkte afbeelding van de crashsite zijn verschillende stukken van de lander zichtbaar die verspreid liggen over een groot gebied van enkele kilometers.

In een email aan Subramanian verontschuldigt de NASA zich voor de opgetreden vertraging. NASA wilde er zeker van zijn dat de interpretatie van de waarnemingen correct was en men wilde eerst met alle belanghebbenden overleggen voordat de resultaten wereldkundig werden gemaakt.

ISRO vermoedt dat de crash is veroorzaakt door een storing in de software die de afdaling begeleidde. India zit niet bij de pakken neer en wil met de Chandrayaan-3 missie opnieuw proberen om op de Maan te landen. Deze missie zou op zijn vroegst in november 2020 gelanceerd kunnen worden.

 

Eerste publicatie: 4 december 2019
Bron: diverse persberichten