Ruimtevaartnieuws

Ingenuity heeft zijn zesde vlucht op Mars erop zitten

Zesde vlucht van Ingenuity op Mars
Deze opname werd door Ingenuity gemaakt vanaf een hoogte van 10 meter tijdens de zesde vlucht op 22 mei 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech.

De Mars helikopter Ingenuity van de NASA had wat problemen tijdens zijn laatste vlucht op de rode planeet maar de kleine helikopter landde veilig.

Ingenuity begon op 22 mei 2021 aan zijn zesde vlucht. Het was de eerste vlucht van de verlengde missie. Deze missie is bedoeld om de mogelijkheden van een drone op mars verder te onderzoeken.

De 1,8 kilogram zware helikopter moest opstijgen tot een hoogte van 10 meter en da 150 meter richting zuidwesten vliegen. Daarna 15 meter zuidwaarts vliegen en ondertussen een foto maken richting westen en als laatste 50 meter richting noordoosten vliegen alwaar de landing werd ingezet.

In het begin verliep alles volgens plan. Maar na 54 seconden trad er een verstoring op in de stroom foto’s van de navigatiecamera richting de boordcomputer. Deze verstoring zorgde ervoor dat er een enkele opname verloren ging. Dit leidde ertoe dat alle andere latere navigatiebeelden allemaal met de verkeerde tijdsaanduiding bij de boordcomputer aankwamen. De berekeningen van de navigatie werden daardoor gemaakt uitgaande van de verkeerde beelden waardoor er ook verkeerde gegevens werden geproduceerd om de helikopter te laten vliegen. Dit resulteerde in sterke schommelingen van de Ingenuity.

Op verschillende momenten van de vlucht schommelde de Ingenuity meer dan 20° en noteerde de vliegleiding sterkte pieken in het energieverbruik. Maar de Ingenuity wist het te doorstaan en landde binnen 5 meter van zijn beoogde landingsplek.

De helikopter heeft zichzelf door deze moeilijke situatie geworsteld en alhoewel de vlucht dus een timingprobleem aan het licht bracht dat nu wordt onderzocht, is nu ook wel bevestigd dat het systeem robuust is. Aldus de vluchtleiding in een persbericht.

NASA had een dergelijke vlucht niet gepland maar men heeft nu wel gegevens over waar mogelijk de grenzen van de helikopter liggen. De gegevens zullen dan ook nauwgezet worden bestudeerd. Volgens NASA is het een waardevolle ervaring geweest.

Ingenuity landde op 18 februari 2021 samen met de Perseverance rover in de Jezero krater op Mars. In deze krater bevindt zich een oude meer en een rivierdelta. De kleine helikopter werd op 3 april op de Marsbodem neergezet waarna een maandlange campagne begon. Tijdens die campagne werden vijf vluchten uitgevoerd om te demonsteren dat het mogelijk is om op Mars te vliegen.

De historische campagne verliep zonder al te veel problemen. Na de campagne was de Ingenuity nog steeds in goede gezondheid waarna NASA besloot de missie te verlengen. De helikopter wordt nu ingezet voor meer direct verkennend werk.

De eerste vijf vluchten werden door Perseverance gedocumenteerd maar dat gebeurde niet tijdens de vlucht van 22 mei 2021. De rover is begonnen aan zijn eigen wetenschappelijke missie: het zoeken naar signalen van vroeger leven op Mars en het verzamelen van materiaal dat in een later stadium naar de Aarde wordt gehaald.

Eerste publicatie: 30 mei 2021
Bron: NASA