Ruimtevaartnieuws

Ingenuity helikopter op weg naar oude rivierdelta op Mars

De Ingenuity helikopter van de NASA heeft zijn 31ste vlucht gemaakt op Mars. Het was een kleine sprong op weg naar een oude rivierdelta op de rode planeet.

Ingenuity staat naast Perseverance op Mars
In deze illustratie staat de Ingenuity helikopter van de NASA naast de Perseverance rover op het oppervlak van de Rode Planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

De vlucht vond plaats op dinsdag 6 september. De vlucht van de 1,8 kilogram wegende Ingenuity duurde bijna 56 seconden en in die tijd werd een afstand van 97 meter afgelegd in horizontale richting.

De vlucht bracht de helikopter dichterbij de overblijfselen van een langgeleden opgedroogde rivierdelta waar de Perseverance rover van de NASA al ongeveer 5 maanden onderzoek aan het verrichten is.

In februari 2021 landden Ingenuity en Perseverance in de 45 kilometer grote Jezero krater. In deze krater bevonden zich langgeleden een rivierdelta en een groot meer.

Perseverance zoekt daar naar tekenen van vroeger leven op Mars en verzameld er gesteente dat tijdens een latere missie naar de Aarde wordt gehaald. Ingenuity dient als een verkenner die door het Perseverance-team wordt gebruikt om de beste routes uit te stippelen en wetenschappelijk interessant gesteente te selecteren.

Maar dit is niet de oorspronkelijke rol van Ingenuity.; het is een technologiedemonstratie die ontworpen was om vijf vluchten uit te voeren om zo aan te tonen dat het mogelijk is om te vliegen in de atmosfeer van Mars. Die atmosfeer is bijzonder ijl en heeft een dichtheid van slechts 1% van die van de Aarde op zeeniveau.

Ingenuity slaagde voor die missie en vanwege de goede conditie van de helikopter werd de missie verlengd.

De vlucht van dinsdag was de eerste sinds het 33 seconden durende sprongetje van 20 augustus waarbij 2 meter werd afgelegd. De vlucht van 20 augustus was voornamelijk bedoeld om het stof van de zonnepanelen te verwijderen en te controleren of alles, na een winterslaap van twee maanden, nog functioneerde. Ingenuity stond sinds 11 juni aan de grond wegens het koude en stoffige winterweer in de Jezero-krater.

Eerste publicatie: 10 september 2022
Bron: NASA