Ruimtevaartnieuws

Ingenuity maakt langste vlucht in 10 maanden

De Ingenuity helikopter van de NASA maakte op 16 februari 2023 zijn 43ste vlucht op de rode planeet. Het was de langste enkelvoudige vlucht sinds bijna een jaar.

Ingenuity Helikopter op Mars
De Mars Ingenuity helikopter van de NASA. Credit: NASA

Tijdens de vlucht van 16 februari werd een afstand van 390 meter afgelegd en volgens het logboek van de helikopter was dit de langste vlucht sinds 29 april 2022. Toen werd een afstand van 418 meter afgelegd.

Die vlucht van 29 april 2022 was overigens niet het record. De langste vlucht werd gemaakt op 8 april 2022 toen een afstand van 710 meter werd overbrugd.

Tijdens zijn 43 vluchten heeft Ingenuity in totaal een afstand van 8829 meter afgelegd. Dat is redelijk indrukwekkend voor een technologiedemonstratie die oorspronkelijk bedoeld was voor maximaal vijf vluchten.

Die oorspronkelijke missie heeft Ingenuity al lange tijd geleden afgesloten. Momenteel dient de helikopter als verkenner voor Perseverance. Deze marsauto van de NASA zoekt naar tekenen van voorheen leven op Mars en verzamelt en bewaart tientallen monsters die ooit naar de Aarde worden teruggehaald.

De Jezero-krater is een geweldige plek om dergelijk werk toe doen: de 45 kilometer brede krater bood miljarden jaren geleden onderdak aan een groot meer en een rivierdelta.

Perseverance is onlangs klaar met het opzetten van een back-upcache in de Jezero-krater die door de missieleiding Three Forks wordt genoemd. De 10 buisjes in de Three Forks-opslag zullen eind dit decennium worden verzameld door Ingenuity-achtige helikopers, dit in het geval Perseverance niet meer in staat zou zijn om zijn verzamelde materiaal te leveren bij een lander die het naar een om de planeet draaiende sonde moet brengen. die sonde zal uiteindelijk het materiaal terug moeten brengen naar de Aarde. Deze laatste missie wordt opgezet door de NASA in samenwerking met de ESA en is momenteel in ontwikkeling.

Perseverance begint nu aan de verkenning van de oude rivierdelta in de Jezero-krater. Sinds zijn landing op Mars heeft de rover inmiddels 14,6 kilometer op de teller staan.

Eerste publicatie: 18 februari 2023
Bron: NASA