Ruimtevaartnieuws

Ingenuity maakt zijn tweede vlucht op Mars

Tweede vlucht Ingenuity
NASA’s Mars Perseverance-rover heeft dit beeld verkregen met behulp van zijn linker Mastcam-Z-camera. Mastcam-Z is een paar camera’s die hoog op de mast van de rover zijn geplaatst. Dit is een stilstaand beeld uit een reeks die door de camera is vastgelegd tijdens het opnemen van video. Deze afbeelding is verkregen op 22 april 2021. Credits: NASA / JPL-Caltech / MSSS

De kleine Ingenuity helikopter heeft op 22 april 2021 zijn tweede vlucht gemaakt. Maandag vond de allereerste vlucht plaats die 39 seconden duurde en die alleen omhoog en omlaag ging. Vanochtend om 11:30 uur Nederlandse tijd vloog de helikopter opnieuw maar nu moest de heli meer presteren.

Tijdens de vlucht van vandaag vloog de Ingenuity tot een hoogte van 5 meter en werd er 2 meter zijdelings gevlogen. Tijdens de vlucht hing de Ingenuity ook even stil om kleurenopnames te maken van de omgeving. Na het maken van de foto’s vloog te helikopter terug naar het centrum van zijn vliegveld.

De Perseverance rover volgde de vlucht van Ingenuity vanaf een afstand van 64 meter en maakte, net als afgelopen maandag opnames van de vlucht.

Ingenuity is een demonstratiemissie om aan te tonen dat Mars, ondanks de zeer ijle atmosfeer, ook vanuit de lucht is te verkennen. De kleine helikopter en Perseverance landden samen op 18 februari 2021 op de rode planeet. Op 3 april werd Ingenuity vanuit de ingewanden van Perseverance op Mars geplaatst.

De Ingenuity heeft nog twee weken om te vliegen en in die periode staan er nog drie vluchten gepland. Deze vluchten worden steeds complexer en ambitieuzer waarbij de kans aanwezig is dat de heli een van de laatste vluchten niet overleefd.

Perseverance dient tijdens de testen van Ingenuity als verbindingsstation tussen de helikopter en de Aarde. De rover maakt ook opnames van de vluchten. Maar Perseverance moet ook beginnen met de taken waarvoor de rover naar de rode planeet is gestuurd: zoeken naar tekenen van voorheen leven en het verzamelen van materiaal dat in de toekomst naar de Aarde wordt gehaald.

De andere technologiedemonstratie van de missie is gisteren voor het eerst gebruikt. Het MOXIE-instrument heeft voor het eerst de koolstofdioxide uit de atmosfeer van de planeet gebruikt om er zuurstof mee te maken.

Eerste publicatie: 22 april 2021
Bron: NASA