Ruimtevaartnieuws

Ingenuity Mars helikopter maakte zijn 33ste vlucht

Ingenuity Helikopter op Mars
de Mars Ingenuity helikopter van de NASA. Credit: NASA

De Ingenuity Mars helikopter van de NASA maakte afgelopen week zijn 33ste vlucht en bleef daarbij bijna een minuut in de lucht.

Ingenuity, die deel uitmaakt van de Perseverance-missie van de NASA, ging zaterdag 24 september de lucht in en maakte een vlucht van iets meer dan 55 seconden. Volgens het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA vloog de 1,8 kilogram zware helikopter ongeveer 10 meter hoog en werd er een afstand van ongeveer 111 meter overbrugd. Het JPL beheert zowel de Ingenuity als de Perseverance rover.

Ingenuity helpt Perseverance bij het verkennen van de Jezero krater waar in het verre verleden een meer en een rivierdelta waren. Later in de jaren ’20 zijn NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA van plan om een missie uit te voeren om monsters die Perseverance heeft verzameld in de Jezero krater, op te halen en terug te brengen naar de Aarde. Die missie zal mogelijk helikopters als Ingenuity gebruiken om het materiaal dat door Perseverance is verzameld naar de raket te brengen die het terugbrengt naar de Aarde.

Deze missie wordt van cruciaal belang geacht om te kunnen beoordelen of er in het verleden leven mogelijk is geweest op de rode planeet.

Perseverance heeft de afgelopen week te maken gehad met wat uitdagingen. Er werd een poging gedaan om materiaal van een stuk rots te verwijderen. Deze rots, bijnaam “Chiniak”, brak daarbij volledig uit elkaar nadat er een onverwachte reactie optrad met het gereedschap van de marsauto.

Het rotsblok zal niet nader worden onderzocht maar men kreeg wel informatie over de samenhang en de sterkte van de rots en men had de mogelijkheid om zowel vers gebroken als verweerde rots oppervlakken te observeren en te vergelijken.

Dankzij het snelle werk van de wetenschap en de ingenieurs werd slechts een paar dagen later een nieuw doelwit geselecteerd voor een zogenaamde abrasie (afschuren van een laagje om dit te onderzoeken).

Eerste publicatie: 30 september 2022
Bron: NASA