Ruimtevaartnieuws

Ingenuity Mars helikopter voltooide zijn 32ste vlucht

Ingenuity staat naast Perseverance op Mars
In deze illustratie staat de Ingenuity helikopter van de NASA naast de Perseverance rover op het oppervlak van de Rode Planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

De Ingenuity Mars helikoper van de NASA heeft weer gevlogen. Het was de tweede vlucht in evenveel weken door de Martiaanse lucht. Tijdens de vlucht op 18 september vloog Ingenuity 94 meter over de rode planeet.

Ingenuity (= vindingrijkheid) vloog op zondag 18 september 2022 ongeveer 94 meter ver. De vlucht duurde meer dan 55 seconden en bereikte een maximale snelheid 17,1 kilometer per uur. Dit meldde het Jet Propulsion Laboratory van de NASA, dat de missie van de Mars-helikopter beheert.

De vlucht van zondag was de 32ste in totaal en de tweede van deze maand. De 1,8 kilogram zware helikopter maakte ook op 6 september een vlucht.

Die eerdere vlucht bracht Ingenuity dichter bij een oude rivierdelta op de bodem van de Jezero-krater op Mars. Ingenuity en de samen met hem gelande Perseverance rover verkennen al sinds 2021 deze krater. De vlucht van afgelopen zondag bracht de helikopter vermoedelijk weer een stuk dichter bij zijn doel.

De Perseverance rover verkent al enkele maanden de rivierdelta. De rover, met de grootte van een auto, heeft sinds juli vier monsters verzameld van het gebied. Twee van die monsters zijn afkomstig van een steen die rijk is aan organische moleculen. Dit zijn de koolstof houdende bouwstenen van het leven.

Als alles volgens plan verloopt zullen onderzoekers dat interessante materiaal hier op Aarde in detail kunnen bestuderen. NASA en ESA werken samen aan een plan om de monsters van de rover naar onze planeet te brengen. Misschien al in 2033.

De sample-returnmissie omvat twee Ingenuity-achtige helikopters die monsterbuizen van een of meer depots in de Jezero krater naar de raket vervoeren die ze van de rode planeet zal lanceren. Die raket en de andere robots die zullen helpen de monsters naar de Aarde te krijgen zijn nog in ontwikkeling. Het is op dit moment onduidelijk of er daadwerkelijk helikopters ingezet gaan worden. Mogelijk levert Perseverance de samples zelf bij de raket af.

Ingenuity begon aanvankelijk aan een demonstratiemissie van vijf vluchten ontworpen om te laten zien dat vliegen met een helikopter voldeed aan die taak en schakelde over naar een uitgebreide missie waarin hij dient als verkenner voor Perseverance.

Eerste publicatie: 22 september 2022
Bron: NASA