Ruimtevaartnieuws

Ingenuity slaagt voor belangrijke test

Ingenuity gezien door de Perseverance rover
NASA’s Mars Helikopter Ingenuity gezien door de Perseverance rover na het uitvouwen van de rotorbladen op 7 april 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU

De experimentele Ingenuity helikopter van de NASA op Mars maakte een cruciale spintest nadat de eerste poging abrupt eindigde, waardoor de baanbrekende vliegpoging van de helikopter werd vertraagd.

Tijdens de test, die vrijdag 16 april 2021 met succes werd afgerond, draaide de helikopter zijn rotorbladen met de voor de vlucht vereiste snelheid van ongeveer 2400 omwentelingen per minuut. Het Ingenuity-team evalueert de nieuwe gegevens en de gegevens over een eerder gedane softwarematige aanpassing om een nieuwe vluchtdatum voor de 1,8 kilogram zware helikopter te bepalen, aldus de NASA in een persbericht van vrijdagavond.

Toen de Ingenuity op 9 april de test voor het eerst uitvoerde stopte de test toen de computer van de helikopter overschakelde van preflight-mode naar flightmode. Dit gebeurde vanwege het verstrijken van een timer. Als gevolg hiervan kondigde NASA aan dat het de eerste vlucht van de helikopter, die gepland stond voor 11 april 2021, zou uitstellen omdat het team de problemen met de timer eerst wilde oplossen.

De succesvolle spintest kwam nadat het team van Ingenuity de vluchtsequentie zelf had aangepast. Deze aanpak is uitgebreid getest op zowel de Aarde als Mars en werd uitgevoerd zonder de veiligheid van de helikopter in gevaar te brengen, aldus NASA. Ingenieurs hebben tegelijkertijd gewerkt aan een tweede mogelijke oplossing waardoor de software voor vluchtbesturing van de helikopter opnieuw moest worden geïnstalleerd maar ze zijn nog niet helemaal klaar om die klus te klaren.

Het wisselen van de software is een eenvoudige oplossing voor een bekend probleem maar het zal wat langer duren om uit te voeren en het is een modificatie van software die bijna twee jaar stabiel en ongewijzigd is gebleven. Validatie en testen hebben enkele dagen geduurd en het overzetten en laden van de nieuwe bestanden zal nog enkele dagen duren.

Het team evalueert nu welke correctie moet worden geïmplementeerd voor de eerste vlucht van Ingenuity, die dan hierna gepland moet worden. In eerdere verklaringen over de kwestie heeft NASA aangegeven dat ze hopen dat de helikopter in de week van 19 april zal vliegen.

Het nieuws van de succesvolle spintest op volle snelheid kwam toevallig op de 154ste verjaardag van de geboorte van Wilbur Wright, een van de Wright broers die het eerste vliegtuig bouwden dat met succes op Aarde vloog. Ingenuity heeft een klein stukje stof van dat vliegtuig, de Flyer-1, aan boord.

Ingenuity bevindt zich sinds 3 april op een vlak stukje in de Jezero krater. Dit vlakke stuk zal zijn vliegveldje worden. De Perseverance rover bevindt zich op een uitkijkplek die de vluchtleiding had uitgekozen om de vluchten van de Ingenuity te kunnen volgen. Perseverance houdt zich ondertussen bezig met het bestuderen of nabije rotsen zijn gevormd tijdens een vulkaanuitbarsting of door water dat sedimenten afzet.

Voor de vliegcampagne van Ingenuity zijn 30 Sol uitgetrokken (ongeveer 31 aardse dagen). Als die tijd is verstreken gaat de rover zich richten op de geologie van de planeet en het verzamelen van monstermateriaal.

Eerste publicatie: 17 april 2021
Bron: NASA