Ingenuity vliegt naar nieuwe locatie op Mars

Vijfde vlucht Ingenuity
Deze opname van de Ingenuity werd op 7 mei 2021 gemaakt door een van de navigatiecamera’s aan boord van de Perseverance rover. Het was de eerste keer dat Ingenuity naar een nieuwe landingsplaats vloog. Credit: NASA/JPL-Caltech.

 

De Mars helikopter Ingenuity heeft gisteren zijn vijfde vlucht gemaakt. De kleine helikopter steeg om 21:26 uur Nederlandse tijd op. De helikopter klom tot een hoogte van 5 meter en vloog 129 meter waarbij hetzelfde pad werd gevolgd als tijdens de vierde vlucht.

Maar anders dan op 30 april 2021 en de drie vluchten daarvoor was het deze keer een eenrichtingsvlucht. Na het bereiken van zijn bestemming klom de Ingenuity tot een hoogte van 10 meter, twee keer zo hoog als eerdere keren, maakte enkele foto’s en landde na 108 seconden weer.

De Ingenuity landde samen met de Perseverance rover op 18 februari 2021 in de 45 kilometer grote Jezero krater. De door zonne-energie aangedreven drone werd op 3 april door Perseverance op Mars geplaatst waarna de helikopter 30 dagen en maximaal vijf vluchten kreeg om zich te bewijzen.

Dat ging zo goed dat NASA besloot de missie te verlengen. De energievoorziening functioneert dermate goed dat er voldoende energie is om de helikopter gedurende de koude nacht op temperatuur te houden en ook nog eens over dag een eindje te vliegen. Ook de navigatiesystemen en het rotorsysteem functioneert boven verwachting goed.

De vlucht van vandaag was nodig om aan de volgende fase te beginnen. Tijdens die fase zal gekeken worden hoe goed een helikopter bruikbaar is als gids voor Marsrovers. Het nieuwe vliegveldje waar Ingenuity nu staat ligt op het pad van Perseverance dus de foto’s die tijdens de vlucht zijn gemaakt kunnen het roverteam helpen om de meest efficiënte route te kiezen en misschien ook nog interessant gesteente te selecteren dat het onderzoeken waard is.

De twee robots moeten de komende tijd om logistieke redenen bij elkaar in de buurt blijven. Ingenuity, waarvan de hardware ongeveer even groot is als een melkpak, kan niet rechtstreeks met de Aarde communiceren. De communicatie van en naar de helikopter moet via Perseverance gaan.

Perseverance dient dus als verbindingsstation maar de rover legt ook de vluchten van de helikopter in beeld vast. Tijdens de vierde vlucht is ook het geluid van de helikopter opgenomen. Binnenkort zal Perseverance zich serieus op zij eigen werk moeten gaan richten. Dit bestaat uit het zoeken naar bewijs van eerder leven. Ook zal Perseverance bodemmonsters verzamelen die tijdens een latere missie naar de Aarde worden gehaald.

Het plan is om Ingenuity te laten vliegen zonder dat dit het tempo van Perseverance vertraagt, aldus NASA

De komende weken zullen er nog een aantal vluchten worden uitgevoerd en daarna zal gekeken worden hoe de kleine helikopter er voor staat. Het helikopterteam heeft inmiddels alle informatie binnen die ze wilden hebben. De nieuwe vluchten bieden een mogelijkheid om nog meer gegevens te verzamelen om met machines op andere planeten te vliegen.

Eerste publicatie: 8 mei 2021
Bron: NASA