Zonnestelsel Nieuws

InSight Mars Lander registreert zwaarste Marsbevingen tot nu toe

Two record-setting events clue us in to Mars’ active interior.

Een artist impressie van de InSight lander op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

Onderzoekers die de seismische gegevens van de InSight lander van de NASA bestuderen hebben de grootste “marsbevingen” tot nu toe gerapporteerd, met een magnitude van 4,2 en 4,1. Volgens een persbericht van NASA was de grotere aardbeving vijf keer zo energiek als de vorige recordhouder, een beving van 3,7 op de schaal van Richter die in 2019 werd gedetecteerd.

InSight lander op Mars
Artist impression van de Mars InSight die het binnenste van de planeet moet gaan onderzoeken. Credit: NASA/JPL-Caltech

De bevingen vonden plaats op 25 augustus 2021 en 18 september 2021. Een rapport van de Marsquake Service van de lander, gepubliceerd in het tijdschrift The Seismic Record, onderzoekt de twee gebeurtenissen en biedt details over hun locatie en intensiteit.

De marsbevingen vonden plaats in wat de “kernschaduwzone” wordt genoemd, een deel van de planeet waar sommige soorten seismische golven niet rechtstreeks doorheen kunnen reizen; gebogen door de kern van de planeet reflecteren de golven op andere oppervlakken voordat ze bij de seismometer van de InSight aankomen.

De seismometer van de lander werd in december 2018 in gebruik genomen en heeft sindsdien meer dan 1000 bevingen gedetecteerd. De gegevens hebben wetenschappers een beeld gegevens van het binnenste van Mars, inclusief details over de structuur van de planeet en diepte van de bevingen.

Het vastleggen van gebeurtenissen in de kernschaduwzone is belangrijk om Mars goed te begrijpen. Omdat de bevingen zich in de kernschaduw bevinden doorkruist de energie delen van mars die wetenschappers nooit eerder seismologisch hebben kunnen bestuderen.

De marsbeving met een magnitude van 4,2 vond plaats in Valles Marineris, een groot netwerk van beuken en kloven op Mars dat ongeveer 8.500 kilometer van InSight is verwijderd. De gebeurtenis vond waarschijnlijk op grotere diepten in de planeet plaats dan de beving met een kracht van 4,1. Maar die beving van 4,1 mag niet over het hoofd worden gezien want deze beving duurde 94 minuten en het is daarmee de langste seismische gebeurtenis di tot nu toe op de rode planeet werd geregistreerd.

Valles Marineris
Valles Marineris beslaat ongeveer 1/5de van de omtrek van Mars

Ondanks het teleurstellende begin van de missie geeft InSight wetenschappers nieuwe aanwijzingen over het binnenste van Mars. Afgelopen januari gaf NASA officieel het Mole-instrument op. Dit is een warmtesonde die in het oppervlak moest graven en de temperatuur van de planeet zou meten maar de ondergrond bleek ongeschikt om in te graven.

Meer recent werden de zonnepanelen van de lander bedekt met een dikke laag stof die de levensduur van de InSight bedreigen. Maar vooralsnog werkt InSight nog.

Eerste publicatie: 28 april 2022
Bron: NASA