InSight registreert 3 sterke Marsbevingen
Op 18 september 2021 vierde de InSight lander van de NASA zijn 1000ste dag op Mars met de registratie van de grootste, langstdurende Marsbeving tot nu toe. De gebeurtenis had een kracht van ongeveer magnitude 4,2 en duurde bijna 90 minuten. Het is de derde krachtige beving die de InSight binnen een maand registreerde. Op 25 augustus vonden er twee bevingen plaats van magnitude 4,2 resp. 4,1.
De Marsbeving van 18 september wordt nog steeds bestudeerd maar het InSight team weet wel al meer over de bevingen van 25 augustus. Zo vond de beving van 4,2 plaats op een afstand van ongeveer 8599 kilometer van InSight. Het is de meest verre beving die de lander tot nu toe heeft gedetecteerd. De onderzoekers zoeken nog naar de bron en de richting waarin de seismische golven reisden.
Ze weten dat de beving te ver plaatsvond om te zijn ontstaan op de plek waar inSight de eerdere grote Marsbevingen registreerde: Cerberus Fossae, een gebied op ongeveer 1600 kilometer afstand waar in de afgelopen paar miljoen jaar vermoedelijk lava heeft gestroomd.
Een bijzonder interessante mogelijkheid is Valles Marineris. Dit is een enorm lang klovensysteem dat littekens vormt op de evenaar van Mars. Het middelpunt van dit klovensysteem ligt bij benadering op ongeveer 9700 kilometer van de inSight lander.
Tot verrassing van de wetenschappers waren bevingen van 25 augustus ook van twee verschillende types.
De beving met een magnitude van 4,2 werd gedomineerd door langzame laagfrequente vibraties terwijl de beving van magnitude 4,1 bestond uit snelle hoogfrequente bevingen.
De 4,1 beving vond ook veel dichter bij de lander plaats. De afstand was ongeveer 925 kilometer.
Ondanks hun verschillen hadden de twee bevingen van augustus wel nog een andere overeenkomst dan krachtig zijn: ze vonden beiden plaats op een zeer winderige dag en een, voor de seismometer, lawaaierigste tijd op Mars. InSight neemt ’s nachts de meeste bevingen waar want dan koelt de planeet af en zijn de windsnelheden laag. Maar de signalen van deze bevingen waar groot genoeg om boven het lawaai van de wind uit te komen.
Eerste publicatie: 25 september 2021
Bron: NASA