Venus

Interessante weetjes over Venus

Venus gefotografeerd oor de Akatsuki
Compositie opname van Venus gemaakt door de Japanse Akatsuki ruimtesonde. Omstandigheden in de bovenste lagen van de atmosfeer zouden geschikt kunnen zijn voor microbiologisch leven. Credit: JAXA.

Venus werd lange tijd gezien als de tweeling van de Aarde; de beide planeten hebben een vergelijkbare grootte en Venus bevindt zich relatief dicht bij de Aarde. Maar toen astronomen ongeveer een halve eeuw geleden veel gedetailleerder de planeet konden bestuderen bleek dat er veel en grote contrasten waren met de Aarde. Het grootste verschil is dat Venus eigenlijk één enorm grote broeikas is waar leven zoals wij dat kennen onmogelijk is. In dit artikel nog enkele andere interessante feitjes over de planeet Venus.

De atmosfeer van Venus is funest voor ruimtesondes

Je wil niet lang aan het oppervlak van Venus verblijven. De druk is er zo groot dat ruimtesondes bepantsering nodig hebben om te overleven. De atmosfeer bestaat uit koolstofdioxide met delen zwavelzuur en die combinatie is dodelijk voor mensen. En alsof dat nog niet genoeg is, de temperatuur aan het oppervlak is hoger dan 470° Celsius. De Russische Venera ruimtesondes die naar het oppervlak afdaalden overleefden dat niet langer dan 2 uur.

Hoger in de atmosfeer zijn de omstandigheden gematigder

Je kan nog steeds niet ademhalen als je hoger in de atmosfeer van Venus bent maar op een hoogte van ongeveer 50 kilometer komen druk en de dichtheid van de atmosfeer overeen met die van de Aarde. Een studie van de NASA heeft uitgewezen dat we op die hoogte luchtschepen voor mensen zouden kunnen laten vliegen om de planeet verder te verkennen. Er zijn zelfs wetenschappers die zeggen dat het efficiënter is om naar Venus te gaan dan naar Mars, met de belangrijkste reden dat de planeet veel dichter bij de Aarde is dan Mars.

Venus Atmospheric Maneuverable Platform
Artist impression van het Venus Atmospheric Maneuverable Platform (VAMP). Credit: Northrop Grumman.

Venus is zo helder dat de planeet regelmatig voor een UFO wordt aangezien

De planeet is volledig in wolken gehuld en dat zorgt ervoor dat de planeet heel veel zonlicht reflecteert en daardoor voor waarnemers vanaf de Aarde erg helder kan worden. De helderheid van Venus varieert tussen magnitude -3,8 en -4,8, daarmee is de planeet helderder dan de helderste sterren die we vanaf de Aarde kunnen zien. In feite is de planeet door een telescoop gezien zo helder dat we de fases kunnen waarnemen en de planeet kan zelfs schaduwen werpen. Dan is het dus niet vreemd dan mensen die niet bekend zijn met Venus aan de sterrenhemel het felle licht soms aanzien voor een vliegtuig of een UFO.

Die wolken betekenen dat je het oppervlak niet kan zien

Het wolkendek van Venus is zo dik dat e met onze ogen het oppervlak van de planeet nooit kunnen zien. NASA heeft dit probleem omzeilt door de Magellan ruimtesonde uit te rusten met radar om zo door het wolkendek heen te kunnen “kijken”. De Magellan heeft met behulp van radar het gehele oppervlak van de planeet in kaart gebracht.

Vulkanen op Venus
Zogenoemde “pannenkoek”-vulkanen op Venus

Op Venus komen vulkanen voor en het oppervlak van de planeet is erg jong

Op het oppervlak van Venus zijn verse lavastromen gevonden en dat duidt erop dat er ergens in de laatste paar honderd jaar tot de laatste 3 miljoen jaar vulkanen moeten zijn uitgebarsten. Er komen ook weinig inslagkraters voor aan het oppervlak en dat komt doordat ze vermoedelijk zijn volgelopen met lava. Wetenschappers denken dat vulkanen hiervoor verantwoordelijk zijn maar ze weten helemaal niet hoe vaak er vulkaanuitbarstingen zijn.

Venus heeft een vreemde rotatie

Niet alleen draait Venus, ten opzichte van de andere planeten, achterwaarts om de Zon heen maar de planeet draait ook heel langzaam om zijn as. In feite duurt een dag op Venus (243 dagen) langer dan dat de planeet nodig heeft voor een omwenteling om de Zon (225 dagen). Nog vreemder is dat de rotatie van de planeet lijkt te vertragen. Venus draaide in 2014 6,5 minuten langzamer om zijn as dan begin 1990. Een theorie voor die verandering is het weer op de planeet: de dikke atmosfeer schuurt langs het oppervlak en remt daarmee de draaiing af.

 

Aphrodite Terra op Venus
Aphrodite Terra op Venus is ongeveer half zo groot als Afrika

Venus heeft geen manen of ringen

De twee planeten die zich het dichtste bij de Zon bevinden hebben geen manen of ringen. Zowel Mercurius als Venus dus. Alle andere planeten hebben of het een of het ander en sommigen zelfs beiden. Waarom dat zo is weten astronomen niet maar ze proberen de planeten zoveel als mogelijk met elkaar te vergelijken om zo proberen te begrijpen hoe deze diversiteit heeft kunnen ontstaan in ons zonnestelsel.

Venus is een ruimtesondes een extreme plek

We hebben het al eventjes gehad over de Russische Venera sondes die het na de landing slechts maximaal 2 uur uithielden maar dat is niet de enige ongebruikelijke activiteit van ruimtesondes bij Venus. In 2014 bracht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Venus Express in de bovenste lagen van de atmosfeer van Venus. De ruimtesonde was hier niet voor ontworpen maar de Venus Express overleefde dit wel. De ruimtesonde stuurde waardevolle informatie over de bovenste delen van de atmosfeer terug naar de Aarde. Informatie die we goed kunnen gebruiken voor nieuwe missies naar deze helse planeet.

De Europese Venus Express
De Europese Venus Express in actie bij Venus

Zoals je kan zien is Venus een interessante, mysterieuze en bovenal extreem vijandige planeet. De atmosfeer is heel erg corrosief, de temperaturen zijn er extreem hoog, er drijven dikke wolken giftig gas rond. Het is bepaald geen wereld waar mensen zouden willen en kunnen wonen. Toch zijn er wetenschappers die van mening zijn dat we Venus tot een leefbare planeet kunnen omvormen, of tenminste luchtschepen kunnen gebruiken die in de bovenste lagen van de atmosfeer voor een leefbare omgeving kunnen zorgen.

 

 

Eerste publicatie: 3 maart 2019
Bron: UniverseToday

Meer over Venus