Iran wil dit jaar nog drie satellieten lanceren

Archieffoto uit 2017 van een Iraanse raketlancering. Credit: Iraans ministerie van defensie

Eerder dit jaar, in september, meldde Iran dat er voorafgaand aan een lancering een explosie was voorgevallen in zijn ruimtevaartcentrum. Het was de derde mislukking dit jaar waarbij een raket was betrokken.

De Iraanse staatstelevisie heeft nu gemeld dat het land dit jaar nog drie satellieten wil lanceren. Volgens de staatstelevisie, die het hoofd van het Iraanse ruimtevaartagentschap ISA aanhaalde, zullen de satellieten ingezet worden voor civiele doeleinden als navigatie, landbouw en milieu

Eerder dit jaar, in januari en februari, probeerde Iran ook al satellieten te lanceren maar deze lanceringen mislukten allemaal. In januari ging het om de lancering van een Simorgh raket en had tot doel een in eigen land ontwikkelde satelliet voor het verzamelen van milieugegevens in een baan om de aarde te brengen. In februari probeerde Iran een Safir raket te lanceren.

Iran werkt al meer dan tien jaar aan de ontwikkelingen van satellieten en raketten voor de ruimtevaart. In 2009 werd de eerste in eigen land gebouwde satelliet in een baan om de Aarde gebracht. In 2011 werd met succes een biologische lading in de ruimte gebracht.

Eind 2013 lanceerde Iran een aap naar de ruimte, deze werd na een vlucht van 15 minuten teruggehaald. In 2015 werd een andere satelliet gelanceerd. Het Iraanse ruimtevaartagentschap heeft dit alles bereikt met een zeer beperkt budget dat in 2017 overeenkwam met slechts 4,6 miljoen euro.

 

Eerste publicatie: 4 oktober 2019
Bron: Ria Novosti