Ruimtevaartnieuws

Israëlische maanlander Beresheet is gecrasht op de Maan

Beresheet crasht op de Maan
Beresheet maakte deze selfie tijdens de mislukte landing op de Maan. De selfie werd gemaaakt vanaf een hoogte van ongeveer 22 kilometer boven het oppervlak van de Maan. Credit: SpaceIL/IAI)

De maanlander Beresheet, gebouwd door Space IL en Israel Aerospace Industries (IAI) is op 11 april 2019 om 19:25 uur UT te pletter geslagen op de Maan. Beresheet zou de eerste Israëlische maanlander en de eerste volledige met private middelen betaalde missie zijn die een zachte landing op de Maan moest maken. De vluchtleiding verloor het contact met de maanlander toen die zich nog slechts 149 meter boven het oppervlak van de Maan bevond.

Het aantal landen dat een zachte landing op de Maan heeft gemaakt blijft daarmee op drie: China, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

Een lange reis naar de Maan

Het verhaal van Beresheet begint in 2011 doen de non-profit organisatie SpaceIL werd opgericht. Deze organisatie nam deel aan de Lunar X Prize van Google. De GLXP bood 20 miljoen dollar voor de eerste private onderneming die een robot een zachte landing op de Maan zou laten maken, die minimaal 500 meter over het maanoppervlak zou doen voortbewegen en hoge resolutieopnames terug zou laten sturen naar de Aarde.

Nummer 2 zou 5 miljoen dollar kunnen winnen. Daarnaast waren er 5 miljoen dollar gereserveerd voor verschillende speciale verrichtingen. Het totale prijzenbedrag kwam daarmee op 40 miljoen dollar.

De competitie eindigde afgelopen jaar zonder dat er een winnaar werd uitgeroepen. Maar SpaceIL bleef samen met IAI werken aan de 1,5 meter grote Beresheet. Ook het Amerikaanse Moon Express werkt overigens nog aan zijn maanlander.

Afgelopen maand kondigde de GLXP Foundation aan dat SpaceIL een miljoen dollar grote Moonshot Award zou kunnen winnen als de Beresheet een geslaagde landing op de Maan zou maken. Enkele minuten na de crash kondigde GLXP aan dat SpaceIL en IAI, ondanks de mislukte landing, de prijs toch zouden krijgen.

Lancering

Beresheet werd in de nacht van 21 februari 2019 gelanceerd. Die lancering vond plaats met een Falcon 9 raket van SpaceX. Na de lancering draaide de maanlander 6 weken rondjes om de Aarde en tijdens die rondjes werden de motoren af en toe aangezet. Hiermee werd een elliptische baan verkregen die steeds dichter bij de Maan kwam.

Tijdens deze fase legde de Beresheet in totaal al 6,5 miljard kilometer af. Nooit eerder voor een ruimtesonde was de weg naar de Maan zo lang.

Op 4 april 2019 kwam de Beresheet in de invloedssfeer van de zwaartekracht van de Maan. Via een serie koerscorrecties werd de baan om de Maan steeds kleiner. De laatste koerscorrectie vond op 10 april 2019 plaats. Deze koerscorrectie duurde 32 seconden en bracht de Beresheet naar een sterk elliptische baan met een dichtste nadering tot de Maan van 15 – 17 kilometer. De grootste afstand bedroeg ongeveer 200 kilometer.

Plannen aan het oppervlak

Het was de bedoeling dat de Beresheet volledig zelfstandig zou landen. Deze landing zou plaatsvinden in Mare Serenitatis aan de naar de Aarde toe gerichte zijde van de Maan.

Beresheet zou metingen gaan doen van het zwaartekrachtsveld ter plekke. De maanlander zou maximaal 2 – 3 dagen kunnen functioneren. Ook was er een kleine laser reflector ingebouwd, Deze door de NASA gebouwde reflector zou meehelpen aan het nog nauwkeuriger bepalen van de afstand tot de Maan. Beresheet was echter geen pure wetenschapsmissie.

Volgens SpaceIL en IAI waren de belangrijkste doelen het vergroten van de Israëlische technologische kennis op het gebied van de ruimtevaart en het enthousiasmeren van jonge mensen voor wetenschap, technologie en wiskunde.

Dat laatste is zeer zeker gelukt. De maanlander is in een baan om de Maan gekomen en heeft enkele schitterende foto’s van het oppervlak van onze buur teruggestuurd. De landing was bijna gelukt. De totale missie kostte, inclusief de lancering, slechts ongeveer 100 miljoen dollar.

De leden van het Beresheet-project hebben de afgelopen acht jaar met meer dan 1 miljoen Israëlische schoolkinderen bereikt en veel van die kinderen zullen wellicht later wetenschapper worden en daarmee mogelijk een bijdrage leveren aan het ontwerpen, bouwen en bedrijven van nieuwe ruimtevaartuigen.

Beresheet heeft de zachte landing op de Maan niet kunnen maken maar dat neemt niet weg dat de Israeliërs trots mogen zijn op hun prestatie.

 

Eerste publicatie: 12 april 2019
Bron: diverse persberichten