Ruimtevaartnieuws

Israëlische maanlander Beresheet komt in een baan om de Maan

Artist impression Beresheet op de Maan
Artist impression van de Beresheet lander op de Maan. By OshratslOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Het eerste Israëlische ruimtevaartuig dat naar de Maan reist heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt. De maanlander Beresheet kwam op donderdag 4 april 2019 in een baan om de Maan. Over ongeveer een week moet de sonde op de Maan landen.

De ruimtesonde heeft ongeveer 5,5 miljoen kilometer afgelegd. Door rondjes om de Aarde te draaien waarbij de baan steeds meer werd verlegd om uiteindelijk in een baan om de Maan te kunnen komen. De landing op de Maan is voorzien voor 11 april 2019.

De maanlander heet “Beresheet” en dit is Hebreeuws voor “Genesis” oftewel “Het begin”. Het is de kleinste ruimtesonde die ooit in een baan om de Maan is gekomen.

De vluchtleiding is gevestigd in Yehud in de buurt van Tel Aviv. Van hieruit werd de snelheid van Beresheet langzaam teruggebracht van 8500 kilometer per uur tot 7500 kilometer per uur. Met deze snelheid kwam de sonde in een baan om de Maan.

Na het ontsteken van de motoren bereikte de Beresheet na 5 minuten de juiste snelheid, hetgeen leidde tot een luid applaus in het vluchtleidingscentrum. Als dit afremmen zou zijn mislukt dan zou dit meteen het einde van de missie hebben betekent.

Nu de Beresheet eenmaal in een baan om de Maan is gekomen zullen de rondjes steeds kleiner worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot de landing op de Maan. De kans op een crash is volgens de vluchtleiding best groot. Het is een gevaarlijke landing waarvan de afloop niet is te voorspellen. Maar na de geslaagde manoeuvre om de Beresheet in een baan om de Maan te krijgen is men wel optimistisch over een goede afloop.

Moeilijke route naar de Maan

Anders dan de gigantische raketten van de NASA die rechtstreeks naar de maan reisden moest de Beresheet, nauwelijks groter dan een wasmachine, een veel riskantere en lastigere route afleggen.

De missie kost ongeveer 100 miljoen dollar. Men had niet de beschikking over een eigen raket en dus werd de kleine maanlander met een Falcon raket van SpaceX gelanceerd. Die lancering vond plaats in februari 2019 vanaf de lanceerbasis in Florida. Sinds de lancering heeft de ruimtesonde 6,5 miljoen kilometer afgelegd om bij de Maan te kunnen komen. Een record voor zo’n kleine sonde.

Als alles volgens plan gaat dan zal de Beresheet landen op een vlakte van gestolde lava die bekend is als Mare Tranquillitatis (Zee der Rust). De lander zal een aantal dagen besteden aan het meten van het magneetveld op de landingsplaats. Ook zal Beresheet foto’s maken en enkele andere metingen uitvoeren.

Als de missie succesvol verloopt dan zal Israël, na Rusland, China en de Verenigde Staten, het vierde land zijn dat een zachte maanlanding heeft weten te maken.

SpaceIL, de ontwerper van de missie, hoopt dat dit zal leiden tot inspiratie voor een volgende generatie Israëli’s zodat die weer meer exacte wetenschappen gaan studeren. De Israëlische jeugd is inmiddels helemaal in de ban van Beresheet. Tijdens het recente Poerim festival liepen veel kinderen verkleed als Beresheet en als astronaut.

 

Eerste publicatie: 5 april 2019