Ruimtevaartnieuws

Janus-missie ook slachtoffer van de vertraagde Psyche lancering

NASA heeft de twee Janus smallsats verwijderd van de Psyche asteroïdemissie nadat vertragingen bij de lancering betekenen dat Janus zijn wetenschappelijke doelen niet meer kan halen.

Artist impressie van de Janus ruimtesondes.
Artist impressie van de Janus ruimtesondes. Credit NASA – , Public Domain,

De Psyche-misse van de NASA had afgelopen herfst gelanceerd moeten worden met een Falcon Heavy-raket van SpaceX. Psyche is vermoedelijk de naakte kern van een protoplaneet en draait tussen Mars en Jupiter om de Zon. De Janus-missie zou meeliften met Psyche en na de lancering twee afzonderlijke binaire asteroïden gaan bezoeken en bestuderen.

De software voor de Psyche ruimtesonde was echter niet op tijd klaar voor het lanceervenster van dit jaar. Psyche heeft inmiddels een voortzettings-/beëindigingsbeoordeling overleeft en NASA werkt nu toe naar een lancering in oktober 2023. Janus is echter het slachtoffer van deze vertraging en de effecten ervan.

De vertraging van de Psyche-missie betekent dat de nieuwe lanceerperiode de twee Janus satellieten niet naar de oorspronkelijke doelen van de missie of naar een ander geschikt doel kan brengen om hun wetenschappelijke doelstellingen te bereiken. Dit schreven functionarissen van de NASA onlangs in een verklaring. De twee lifters zijn daarmee van de vlucht gehaald.

De verandering betekent echter niet noodzakelijkerwijs het einde voor Janus. Er wordt momenteel naarstig gezocht naar andere kandidaten die de twee ruimtesondes zouden kunnen onderzoeken. Oorspronkelijk zou Janus de binaire asteroïden 1991 VH1 en 1996 FG3 onderzoeken.

De twee identieke ruimtesondes werden ontworpen en gebouwd door Lockheed Martin. Het wetenschappelijke team wordt geleverd door de universiteit van Colorado. Janus maakt deel uit van het grotere Small Innovative Missions for Planetary Exploration (SIMPLEx) programma van de NASA. Dit programma maakt gebruikt van relatief goedkope ruimtesondes.

Een onafhankelijke beoordeling in de nasleep van de Psyche-vertraging ontdekte bredere problemen met betrekking tot werkdruk en beschikbaar personeel bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Het rapport bracht NASA er ook toe om de geplande lancering van de VERITAS Venus-missie in 2027 uit te stellen tot 2032 om zo de uitdagingen aan te pakken die door het onderzoek zijn geïdentificeerd.

Eerste publicatie: 27 november 2022
Bron: NASA