Japan wil naar maan van Mars

Phobos
Phobos, een van de twee manen van Mars (credit: ESA)

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft aangekondigd dat ze de intentie heeft om een verkenner naar één van de twee manen van Mars te sturen, er monsters te verzamelen en die dan terug te brengen naar de Aarde om ze hier te onderzoeken. Als het lukt dan wordt het de eerste landing van een door mensen gemaakt ruimtevaartuig op één van de manen van Mars.

JAXA heeft in het verleden al met de Hayabusa een sonde laten landen op een asteroïde, er materiaal verzameld en teruggehaald naar de Aarde. Ook de ESA is er al in geslaagd om een sonde op een komeet te laten landen.

De plannen voor de nieuwe Japanse missie zijn nog niet helemaal klaar. Er is nog ongeveer 250 miljoen euro nodig die nog goed gekeurd moeten worden door de Japanse overheid. Het is ook nog niet bekend naar welke maan, Phobos of Deimos, de verkenner wordt gestuurd. JAXA wil de verkenner in 2022 lanceren.

Een dergelijke missie is niet zonder risico’s. Rusland had dezelfde bedoelingen. Het land bouwde een verkenner, plaatste die op een raket maar de verkenner haalde nooit d ruimte omdat de raket kort na de lancering in 2011 explodeerde.

Als het JAXA lukt om materiaal van de Marsmaan naar de Aarde te brengen dan kan dit helpen om de herkomst van de manen te verklaren. De beide manen van mars zijn zo klein dat veel wetenschappers aannemen dat het gaat om ingevangen asteroïden. Mogelijk draagt het onderzoek ook bij aan het beantwoorden van de vraag waar het het water van Mars is gebleven en zou het een bijdrage kunnen leveren aan toekomstige bemande reizen naar de rode planeet waarbij de manen als een tussenstop gebruikt zouden kunnen worden. De afgelopen week lanceerde de NASA een plan voor de bouw van een basis op de kleine maan Phobos.

Bron: diverse persberichten, 13 juni 2015