Ruimtevaartnieuws

Japanse maanlander HAKUTO-R maakt tweede koerscorrectie

De HAKUTO-R maanlander van de Japanse startup ispace is, na zijn tweede succesvolle koerscorrectie, op weg naar de Maan. HAKUTO-R werd op 11 december 2022 met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd. De ruimtesonde heeft er inmiddels 1,24 miljoen kilometer opzetten.

ispace's HAKUTO-R ruimtesonde die in April zal landen op de Maan.
ispace’s HAKUTO-R ruimtesonde die in April zal landen op de Maan. Credit: ispace.

De ruimtesonde, de eerste private missie die met succes een zachte landing op de Maan zou kunnen gaan maken, heeft tot nu toe twee koerscorrecties voltooid en heeft ook al enkele mooie beelden naar de Aarde teruggestuurd.

De tweede manoeuvre vond plaats op maandag 2 januari 2023 kort na middernacht Japanse tijd en duurde langer dan de eerste koerscorrectie die op 15 december 2022 werd uitgevoerd.

Op 20 januari 2023 zal de missie zijn verste afstand van 1,4 miljoen kilometer van de Aarde bereiken. Daarna zal er een derde stuwraket worden afgevuurd om de baan verder te verfijnen om zo in een juiste baan om de Maan te kunnen komen.

Sinds de lancering op 11 december 2022 heeft de lander een stabiele navigatie behouden in overeenstemming met het missieplan, aldus ispace in een verklaring. Als de lander een maand door de ruimte heeft gereisd zal hij Mission 1 Milestone Success 5 hebben bereikt, waarna naar verwachting een aankondiging zal worden gedaan.

HAKUTO-R zal naar verwachting in april landen op de Maan, waarna het een kleine rover, genaamd Rashid, zal inzetten. Deze rover is gemaakt door de Verenigde Arabische Emiraten. Dat zou een enorme mijlpaal zijn, de allereerste succesvolle zachte landing op de Maan door een privé-lander (in 2019 stortte de Beresheet-maanlander van SpaceIL uit Israël neer tijdens zijn landingspoging.)

Er zouden later echter andere moeten zijn: verschillende andere particuliere maanlanders maken zich klaar voor lancering in de komende maanden. Hieronder bevinden zich Nova-C van Intuitive Machines en Peregrine van Astrobotic

Ispace beschouwt de huidige Mission 1 als een testvlucht die is ontworpen om een set van 10 prestatiemijlpalen te halen tussen lancering en landing. Het bedrijf zegt dat elk van deze mijlpalen is gekozen om de prestaties van zijn technologie te helpen valideren, zodat het bedrijf veranderingen kan aanbrengen voorafgaand aan toekomstige missies. De volgende twee ispace-maanvluchten staan gepland voor respectievelijk 2024 en 2025.

Eerste publicatie: 4 januari 2023
Bron: space.com