Ruimtevaartnieuws

Japanse maanlander is in een baan om de Maan gekomen

De Hakuto-R ruimtesonde is maandagnacht 21 maart in een baan om de Maan gekomen. Dit is een grote mijlpaal voor het particuliere Japanse ispace dat grote plannen heeft voor wat betreft de Maan.

ispace's HAKUTO-R ruimtesonde die in April zal landen op de Maan.
ispace’s HAKUTO-R ruimtesonde die in April zal landen op de Maan. Credit: ispace.

Volgens het in Tokio gevestigde ispace is het met succes in een baan om de Maan brengen van de lander een belangrijke stap in de oprichting van een transportdienst voor lading, aangezien het aantoont dat ispace in staat is om ladingen van klanten naar een baan rond de Maan te vervoeren. Toekomstige ispace-missies zullen de inzet van satellieten in een baan om de Maan met zich meebrengen, aldus ispace in hun verklaring.

Hakuto-R werd op 11 december 2022 met behulp van een Falcon 9 raket van SpaceX gelanceerd. Ispace noemt het Mission 1.

De lander nam vervolgens een lange, lusvormige en zeer energiezuinige weg naar de Maan en kwam daar uiteindelijk aan ne een koerscorrectie die begon op dinsdag 02:24 uur Nederlandse tijd.

Na een gecontroleerde ontsteking van de hoofdvoortstuwing van de lander, die enkele minuten duurde, werd de manoeuvre met succes voltooid.

Het werk van Hakuto-R is echter nog lang niet gedaan: de lander zal eind volgende maand proberen de Maan te bereiken als alles volgens plan verloopt. ispace heeft nog geen streefdatum aangekondigd voor die historische poging.

En het zal inderdaad een mijlpaal zijn: geen enkel particulier geëxploiteerde ruimtesonde heeft ooit een geslaagde zachte landing op de Maan gemaakt. Tot op heden zijn de enige sondes om deze prestatie te bereiken uitgevoerd door de nationale ruimtevaartagentschappen van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China.

Als de landing van Hakuto-R slaagt zal het een kleine maanauto, genaamd Rashid, inzetten. Die is afkomstig van het ruimtevaartagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten.

Als alles volgens plan verloopt zal Missie 1 relatief snel gevolgd worden door twee andere robotvluchten naar het oppervlak van de Maan, terwijl ispace werkt om de basis te leggen voor een cislunaire economie.

Missie 2 en Missie 3 worden respectievelijk in 2024 en 2025 gelanceerd. De lander van Missie 3 zal ladingen naar het oppervlak brengen en ook twee communicatiesatellieten in een baan om de Maan plaatsen.

Met het succes van Hakuto-R zijn er nu twee particuliere ruimtevaartuigen in een baan om de Maan. De andere is CAPSTONE, een kleine kubussatelliet die voor NASA wordt beheerd door het in Colorado gevestigde Advanced Space.

CAPSTONE arriveerde afgelopen november in een bijna rechtlijnige halo-baan (NRHO) rond de Maan. De belangrijkste taak van de sonde is het testen van de stabiliteit van de Maan-NRHO. Diezelfde baan zal worden afgelegd door het door de NASA te lanceren Gateway ruimtestation, een belangrijk onderdeel van het Artemisprogramma van de NASA.

Eerste publicatie: 22 maart 2023
Bron: diverse persberichten