Astronomisch Nieuws

Jonge bruine dwerg in de Pleiaden heeft een begeleider

De bruine dwerg Roque 12
Een artist impressie van het dubbelsysteem Roque 12 in de Pleiaden. Credit: NASA / ESA / AURA / Caltech.

Astronomen hebben bewijs gevonden voor een sub-stellaire begeleider, een kleine bruine dwerg of een grote planeet, in een baan rond Roque 12, een lid van de jonge open sterrenhoop de Pleiaden.

De Pleiaden is een open sterrenhoop die ongeveer 440 lichtjaar van de Aarde is verwijderd. De sterrenhoop bevindt zich in het sterrenbeeld Stier – Taurus.

De sterrenhoop is ook bekend als het Zevengesternte en Messier 45 en bevat meer dan 800 sterren en tientallen vrij rondzwevende bruine dwergen. De sterrenhoop is ongeveer 120 miljoen jaar oud.

De combinatie van zijn nabijheid en jeugd zorgt er voor dat de snel afkoelende bruine dwergen helder en gemakkelijk te vinden zijn. De bruine dwerg Roque 12 werd in 1998 voor het eerst gezien door Dr. Leif Festin van het Uppsala Astronomical Observatory.

Roque 12 staat ook in de catalogi als NPL 36, BPL 172 en EPIC 211090981 in de diverse catalogi. Het object is van spectraalklasse M7,5 en heeft een massa van ongeveer 63 * de massa van Jupiter.

De astronoom Aleks Scholz en zijn collega’s van de universiteit van St. Andrews hebben nu een enkele diepe verduistering van Roque 12 gerapporteerd.

Deze gebeurtenis werd al in 2002 gedaan met twee telescopen van het German Spanish Astronomical Centre op Calar Alto in de Spaanse provincie Almeriá. De verduistering had een grootte van 0,6 magnitude en duurde ongeveer 1,3 uur.

Volgens de astronomen is de beste verklaring voor deze verduistering de aanwezigheid van een begeleider in een excentrische baan. Ze berekenden dat het sub-stellaire object dat om Roque 12 draait een periode heeft van 70 dagen. Dit object heeft waarschijnlijk een massa tussen 10 en 42 * de massa Jupiter. Het kan dus een bruine dwerg zijn of een hele grote planeet.

Volgens Scholz en zijn collega’s is het Roque 12 systeem vermoedelijk een van de weinige bekende eclipserende dubbelsystemen binnen de bruine dwergenfamilie en het eerste dat een lange periode en een grote baanexcentriciteit kent. Een systeem dat perfect geschikt is voor het testen van de evolutie modellen van sub-stellaire objecten.

De astronomen moedigen de astronomische gemeenschap aan om een mee te helpen bij het zoeken naar de vermeende tweede verduistering van Roque 12.

Het artikel van het team is voor publicatie ingestuurd naar het Open Journal of Astrophysics

Artikel: Aleks Scholz et al. 2020. The one that got away: A unique eclipse in the young brown dwarf Roque 12. Open Journal of Astrophysics, to be submitted for review; arXiv: 2006.03582

 

 

Eerste publicatie: 11 juni 2020
Bron: Sci-News