Astronomisch Nieuws

Juno kiekte twee grote stormen op Jupiter

Opname van de Grote Rode Vlek en Ovaal BA door de Junocam
Deze opname van de turbulente atmosfeer van Jupiter aan het zuidelijk halfrond werd tijdens de laatste scheervlucht op 21 december 2018 gemaakt door de Juno ruimtesonde van de NASA. Image Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

Op de nieuwe opnames is de bekende Grote Rode Vlek zichtbaar maar ook de grote storm die Ovaal BA wordt genoemd. Deze storm heeft in 2000 zijn huidige grootte bereikt toen drie kleinere stormen botsten en fuseerden. De Grote Rode Vlek, die ongeveer twee keer zo groot is als Ovaal BA is enkele eeuwen eerder vermoedelijk op dezelfde manier ontstaan.

Op 27 februari 2018 maakte de Juno ook al een opname van Ovaal BA. Sinds die tijd zijn de turbulente gebieden en de vorm van de storm behoorlijk veranderd. De afgelopen maanden is ook de kleur van Ovaal BA veranderd van roodachtig naar uniform wit.

De drie opnames die zijn gebruikt om de verbeterde kleurenopname samen te stellen werden door de Juno op 21 december 2018 gemaakt. De foto’s werden binnen een tijdsbestek van 10 minuten gemaakt toen de Juno op een hoogte van ongeveer 38.300 tot 55.500 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter scheerde. Dit was tussen de 49,15de en de 59.59ste breedtegraad op het zuidelijk halfrond.

De opnames van de JunoCam zijn door de amateurwetenschappers Gerald Eichstädt en Seán Doran bewerkt tot het uiteindelijke beeld.

Meer informatie over de Juno is te vinden op deze website en op deze website.

 

Eerste publicatie: 20 januari 2019