Zonnestelsel Nieuws

Juno legt de wervelende atmosfeer van Jupiter vast

Op 9 april 2022 passeerde de ruimtesonde binnen 3300 kilometer van de kleurrijke wolkentoppen van de planeet.

De versnelde weergave toont het perspectief van  de Juno ruimtesonde van de NASA terwijl die op 9 april 2022 op slechts 3300 kilometer boven de wolkentoppen van de gasreus vloog. De ruimtesonde verplaatste zich met een snelheid ten opzichte van Jupiter van 210.000 kilometer per uur.

Deze animatie toont het perspectief van de Juno ruimtesonde op Jupiter tijdens de scheervlucht op 9 april 2022. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image processing by AndreaLuck © CC BY­­

De beelden van de JunoCam werden door burgerwetenschapper Andrea Luck bewerkt tot een animatie, aldus NASA in een bericht van 27 mei 2022.

Dat is meer dan zeven keer sneller dan de snelheid van het internationale ruimtestation in een baan om de Aarde en ongeveer vijf keer sneller dan de bemande Apollo-missies reisden toen ze de Aarde verlieten voor de Maan, aldus de NASA.

De kleurrijke opnames zijn gemaakt op basis van onbewerkte beelden van de JunoCam. Deze beelden worden door NASA naar een galerij voor beeldbewerking geüpload waarmee burgerwetenschappers hun inzichten aan de onbewerkte gegevens kunnen toevoegen.

Hoewel het oorspronkelijke hoofddoel van Juno de planeet Jupiter was heeft NASA in 2021 toestemming gegeven voor een verlenging van het mandaat van de missie om zich iets meer te concentreren op de vier grote manen van de planeet en dan met name Ganymedes, Europa en Io. De Juno-missie is verlengd tot september 2025, ervan uitgaande dat er geen problemen ontstaan met de ruimtesonde.

Met de uitgebreide missie hopen astronomen fundamentele vragen te kunnen beantwoorden die opkwamen tijdens de hoofdmissie van Juno. Ondertussen gaat men verder dan de planeet om het ringensysteem en de Galileïsche manen te verkennen.

Aangezien de missie nog drie jaar is verlengd zal straling waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de missie zijn. Maar zolang Juno actief is kan de sonde dienen als een verkenner voor toekomstige missies bij Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel.

De Juno ruimtesonde maakte deze opname van Jupiter en de schaduw van de maan Ganymedes
De Juno ruimtesonde maakte deze opname van Jupiter en de schaduw van de maan Ganymedes op de planeet tijdens de 40ste scheervlucht op 25 februari 2022. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image processing by Thomas Thomopoulos © CC BY­­

Zo zullen in de Jaren ’30 de Europa Clipper van de NASA en de JUICE-missie (Jupiter Icy Moons Explorer) van de ESA de Jupitermanen rechtstreeks bezoeken.

Ook de nieuwe James Webb Space Telescope zal de reuzenplaneet van veraf onderzoeken tijdens zijn aanstaande Cyclus 1-waarnemingen. Het werk van Webb zal bijdragen aan de jarenlange gegevens die zijn verzameld in het kader van het Outer Planet Atmospheres Legacy-programma van de Hubble Space Telescope. Dit programma bestudeert de gasreuzen in het zonnestelsel minimaal een keer per jaar.

Eerste publicatie: 6 juni 2022
Bron: NASA