Juno liet NASA schrikken tijdens recente scheervlucht langs Jupiter
De sonde schakelde over naar de veilige mode, waarschijnlijk terwijl hij door de stralingsgordels van Jupiter vloog.

Al bijna 10 jaar trotseert een grote sonde de barre omstandigheden van Jupiter om ons betoverende close-ups van Jupiter en zijn manen te bieden. Maar soms wint de gasreus het. De Juno-missie ging onlangs onverwachts in een veilige modus tijdens een geplande scheervlucht langs Jupiter, waardoor de wetenschappelijke instrumenten tijdelijk werden uitgeschakeld.
Juno maakte zijn 71ste scheervlucht langs Jupiter toen de sonde op 4 april twee keer in veilige modus ging terwijl de sonde langs de gasreus vloog, zo onthulde NASA afgelopen week. Het is niet precies duidelijk wat ervoor gezorgd heeft dat Juno in de veilige mode ging, maar het ruimtevaartagentschap vermoedt dat dit mogelijk gebeurde toen de sonde door de stralingsgordels van Jupiter vloog.
Missiegegevens geven aan dat de sonde ongeveer een uur voor de geplande scheervlucht in veilige mode ging. Ongeveer 45 minuten na de dichtste nadering tot Jupiter ging de sonde weer in veilige mode. In de veilige mode worden niet-essentiële functies van de ruimtesonde tijdelijk opgeschort. Juno schakelde zijn wetenschappelijke instrumenten uit maar hield de communicatie- en energiebeheersystemen aan. De ruimtesonde startte zijn computer opnieuw op en richtte zijn antennes op de Aarde voor communicatie.
De veilige mode wordt geactiveerd wanneer de ruimtesonde een afwijking detecteert. Hoewel het team nog steeds wacht op de analyse van de gegevens om precies te achterhalen wat er mis is gegaan, suggereren vroege aanwijzingen dat Juno door de stralingsgordels van Jupiter vloog toen de veilige mode werd geactiveerd.
Het magneetveld van Jupiter is 20.000 keer sterker dan dat van de Aarde en het sterkste van alle planeten in ons zonnestelsel. De magnetosfeer van de planeet vangt geladen deeltjes op en versnelt ze vervolgens als een deeltjesversneller. De hoogste fluxen van energetische deeltjes bevinden zich in de donutvormige stralingsgordels rond de evenaar van Jupiter.
Juno beschikt over een titanium stralingskluis om te voorkomen dat hoogenergetische deeltjes de ruimtesonde raken, maar soms is dat niet voldoende. De ruimtesonde ging sinds zijn aankomst bij Jupiter in 2016 vier keer in de veilige mode.
Nadat de verbinding met Juno was hersteld, werkt het team aan het verzenden van de gegevens die vóór en na de veilige mode zijn verzameld, terwijl de ruimtesonde vluchtsoftwarediagnoses uitvoert, aldus NASA.
Op 7 mei maakt Juno opnieuw een scheervlucht langs Jupiter. Tijdens deze scheervlucht zal de sonde de maan Io van dichtbij naderen tot op een afstand van ongeveer 89.000 kilometer. Hopelijk slaagt de sonde er deze keer in om zijn wetenschappelijke instrumenten ingeschakeld te houden.
Eerste publicatie: 11 april 2025
Bron: NASA