Astronomisch Nieuws

Juno presenteert ons weer schitterende wolkenfoto’s van Jupiter

Juno fotografeert de wolken van Jupiter
De Noordelijke gematigde gordel die op 29 oktober 2018 werd gefotografeerd door de ruimtesonde Juno. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

De grootste planeet in ons zonnestelsel is ook een van de mooiste planeten. Dit laat de ruimtesonde Juno ons zien in zijn meest recente foto’s.

De ruimtesonde Juno van de NASA is op 5 juli 2016 in een baan om Jupiter gekomen en heeft sindsdien 16 scheervluchten langs de planeet gemaakt (deze scheervluchten worden perijoves genoemd). Met iedere perijove komt de ruimtesonde dichter bij de planeet waardoor de foto’s die de hoge-resolutiecamera’s van de Juno kunnen maken steeds gedetailleerder worden.

Tijdens de laatste opname, die werd gemaakt op 29 oktober 2018, scheerde de Juno slechts 7000 kilometer boven de wolkentoppen van de planeet.

Juno fotografeert de wolken van Jupiter
Image: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Deze opname in versterkte kleuren toont de Noordelijke gematigde gordel van Jupiter. Dit is een opvallende oranjerode band op 40° noorderbreedte. Op de foto is een grote anti-cyclonale storm zichtbaar samen met verschillende kleine wolken. In de donkere gebieden duiken wolken dieper naar het binnenste van de planeet. Het JIRAM-instrument aan boord van de Juno maakt gebruik van infrarood en de gegevens hiervan duiden erop dat deze donkere gebieden warmer zijn.

Close-up van de wolkentoppen van Jupiter
Een close-up van de witte wolkentoppen. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran/Gizmodo

De opname is gemaakt door Juno maar is door amateurwetenschappers Gerald Eichstädt en Seán Dora bewerkt. De ruwe opnames van Juno zijn voor iedereen beschikbaar.

Het is de bedoeling dat Juno 35 perijoves uit gaat voeren dus de beste opnames moeten nog komen. In juli 2021 zal de missie eindigen. Juno zal dan te pletter staan op de planeet.

Bron: NASA

Eerste publicatie: 13 november 2018