Ruimtevaartnieuws

Kijk live de lancering van Artemis I

NASA's Artemis 1 klaar voor lancering.
NASA’s Artemis 1 klaar voor lancering. Credit: NASA)

Update 17: 00 uur: de lancering is vanwege een waterstoflekkage uitgesteld

NASA is begonnen met het aftellen voor de tweede lanceerpoging van de Artemis 1 maanmissie. Het is een belangrijke testvlucht voor de nieuwe Space Launch System-raket en de Orion ruimtecapsule van de NASA. De missie zal vanaf lanceerplatform 39B op het Kennedy Space Center in Florida worden gelanceerd. De lancering vindt op zijn vroegst plaats om 20:17 uur Nederlandse tijd. Het lanceervenster bedraagt 2 uur. Vanaf 18:15 uur is de laatste fase voor de lancering live te volgen.

De lanceerpoging van vandaag volgt op de eerste poging van maandag 29 augustus. Toen werd het aftellen onderbroken vanwege een koelingsprobleem met een van de motoren. Achteraf bleek het te gaan om een defecte sensor. NASA-technici moesten daarnaast ook een brandstoflek van de SLS dichten en een probleem met een ontluchtingsklep. Volgens NASA zijn ze nu klaar om te lanceren.

Er is geen garantie dat de raket vandaag de lucht in gaat maar technici hebben er alles aan gedaan om de raket in orde te krijgen en vooralsnog gaat het aftellen door.

NASA’s nieuwe reis naar de Maan

Artemis 1 is de eerste reis van de NASA met een voor mensen geschikte capsule sinds de jaren van de Apollo’s. De Orion capsule bevindt zich bovenop een bijna 100 meter hoge raket. De SLS (Space Launch System) is de grootste en krachtigste raket die NASA ooit heeft gebouwd en de Orion ruimtecapsule is de eerste die astronauten tot voorbij de Maan moet kunnen brengen. SLS en Orion zijn de fundamenten van het Artemis-programma van de NASA waarmee men in 2025 of 2026 mensen op de Maan wil laten landen.

De Artemis 1 missie ligt jaren achter op schema (de eerste lancering had al in 2017 plaats moeten vinden) en heeft al miljarden meer gekost dan gepland (Tot eind 2020 had NASA al 40 miljard dollar uitgegeven aan het project). Artemis 1 is ook een testvlucht die bedoeld is om de grenzen van de Orion op te zoeken en aan te tonen dat de nieuwe SLS i.c.m. Orion geschikt zijn om mensen te vervoeren.

De belangrijkste doel van Artemis 1 is aantonen dat SLS de Orion kan lanceren. De Orion is gebouwd door Lockheed Martin en is gekoppeld aan een service module die door de ESA is geleverd. NASA en ESA willen er zeker van zijn dat Orion astronauten naar de Maan en terug kan vervoeren en daarna de terugkeer op Aarde met een snelheid van 40.000 kilometer per uur en temperaturen van meer dan 2800 graden Celsius kunnen overleven.

Orion is daarnaast uitgerust met een aantal biologische experimenten die de invloed van straling in de verre ruimte op astronauten onderzoeken. Zo zijn er drie paspoppen aan boord ie zijn uitgerust met sensoren. Ook zijn er 10 kleine cubesats aan boord van de Artemis 1. Sommige van die cubesats gaan de Maan onderzoeken terwijl andere nieuwe technologieën gaan testen.

Artemis 1 is de eerste testvlucht in een serie van steeds moeilijkere missies. Artemis 1 richt zich op het risico van een bemande vlucht. Dit is de bemande vlucht die tijdens Artemis 2 zal plaatsvinden en die in 2024 gelanceerd moet worden. In 2025 of 2026 moet dan Artemis 3 volgen waarbij mensen weer op de maan zullen landen.

Tijdens Artemis 1 zal Orion tijdens zijn 37 dagen durende vlucht met een grote boog om de Maan vliegen en op 11 oktober weer voor de kust van Californië in zee plonsen.

Klaar voor de vlucht

Maar eerst moet de raket nog gelanceerd worden. Het vullen van de raket met 2,8 miljoen liter onderkoelde brandstof is vanochtend om 10:45 uur begonnen. Dat vullen begon, dankzij de weersomstandigheden afgelopen maandag, al met een uur vertraging.

Op dit moment is de kans op goed weer ongeveer 60% maar er is een lanceervenster van 2 uur waarin de missie gelanceerd kan worden en dan stijgt de kans op goed weer tot 80%.

Als de lancering van vandaag wederom wordt afgelast dan is er aanstaande maandag, 5 september of woensdag 7 september nog een derde mogelijkheid. Gaan die ook niet door dan zal NASA de SLS-raket terug naar zijn hangaar moeten rollen om allerlei checks uit te gaan voeren.

Er is veel publiek op de been

Er worden 200.000 tot 400.000 toeschouwers verwacht en afgelopen maandag was ook vicepresident Kamala Harris aanwezig. NASA zendt de lancering overigens ook live uit.

Ook het lanceerteam van de NASA staat te popelen om Artemis 1 te lanceren. Maar dan moeten er vandaag wel geen nieuwe problemen opduiken.

Het aftellen en de lancering zijn vanaf 18.15 uur Nederlandse tijd live te volgen via deze link

Eerste publicatie: 3 september 2022
Bron: NASA