Categories: Zonnestelsel Nieuws

Klaar met de klus, Hayabusa2 is op weg naar huis

Het materiaal van Ryugu kan aanwijzingen bevatten over de oorsprong van ons zonnestelsel. Credit: JAXA

Het materiaal dat de Hayabusa2 heeft verzameld kan aanwijzingen geven over de oorsprong van ons zonnestelsel. De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft zijn baan rond de verre asteroïde Ryugu verlaten en is begonnen aan de reis terug naar de Aarde. Aan boord materiaal van de asteroïde. Eind 2020 zal de ruimtesonde zijn materiaal afleveren op Aarde. Aldus de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

De ruimtesonde heeft koolstof en organisch materiaal aan boord dat inzichten moet geven in hoe dit materiaal is verdeeld in het zonnestelsel, waarom het op de asteroïde voorkomt en hoe het gerelateerd kan worden aan de Aarde.

De missie bracht een ruimtesonde met de grootte van een koelkast naar de 300 miljoen kilometer van de Aarde verwijderde asteroïde Ryugu. De naam betekent Drakenpaleis in het Japans en verwijst naar een sprookje over een kasteel op de bodem van de oceaan.

In april 2019 vuurde de Hayabusa2 een kogel af op de asteroïde waarbij materiaal vrijkwam dat nooit eerder aan de “atmosfeer” was blootgesteld. Hierna werd er een landing gemaakt op de asteroïde om het materiaal te verzamelen waarvan wetenschappers hopen dat het ons meer kan vertellen over hoe het zonnestelsel er na zijn geboorte, ongeveer 4,6 miljard jaar, uitzag.

Nieuw doel

De Hayabusa2 heeft afgelopen woensdag opdracht gekregen om naar huis terug te keren en zal op 18 november aan de zwaartekracht van de asteroïde ontsnappen. Begin december zullen de hoofdmotoren geactiveerd worden en zal er koers gezet worden naar de Aarde, aldus JAXA.

De zes jaar durende en 300 miljoen euro kostende missie is tot nu toe een groot succes maar desondanks heeft men de nodige technische problemen moeten overwinnen.

De ruimtesonde heeft ongeveer 3,5 jaar nodig gehad om de asteroïde te bereiken maar de reis terug naar de Aarde zal aanzienlijk korter zijn. Dit komt doordat de Aarde en Ryugu zich momenteel veel dichter bij elkaar bevinden.

Het is de bedoeling dat Hayabusa2 de verzamelde monsters in de zuid Australische woestijn laat vallen maar JAXA is nog steeds met de Australische regering in onderhandeling of dit wel mag.

De ruimtesonde is de opvolger van de eerste asteroïdeverkenner van JAXA, de Hayabusa. De naam betekent “valk” in het Japans.

De eerste ruimtesonde bracht in 2010 stofmonsters van een veel kleinere aardappelvormige asteroïde terug naar de Aarde. Ook deze 7 jaar durende missie werd geplaagd door veel technische problemen. De eerste Hayabusa kwam in de atmosfeer van de Aarde terecht en verbrandde daar volledig.

Het is de bedoeling dat Hayabusa 2 na het afleveren van zijn lading zijn reis vervolgt naar een andere asteroïde. Het is nog niet bekend naar welke asteroïde Hayabusa2 zal reizen. Dit wordt momenteel nog onderzocht.

 

Eerste publicatie: 18 november 2019
Bron: JAXA
kuuke

Recent Posts

Chinese rakettrap valt in de Indische Oceaan

Vanochtend vroeg is een deel van een grote Chinese raket de aardatmosfeer ingedrongen en boven…

5 uur ago

Het sterrenbeeld Octans – Octant

Octans is één van de sterrenbeelden van Nicolas Louis de Lacaille. Hij stelde het sterrenbeeld…

17 uur ago

Ingenuity vliegt naar nieuwe locatie op Mars

  De Mars helikopter Ingenuity heeft gisteren zijn vijfde vlucht gemaakt. De kleine helikopter steeg…

2 dagen ago

Al Amal – de eerste Arabische interplanetaire missie

  De Hope Mars Mission, ook wel de Emirates Mars Mission genoemd, is de eerste…

3 dagen ago

De lengte van de dag op Venus verandert voortdurend

Wetenschappers hebben radiogolven gebruikt om de rotatiesnelheid en kanteling van de draaiingsas van Venus nauwkeuriger…

4 dagen ago

60 Miljoen sterren maar geen buitenaards leven gevonden

Astrobiologen van het Breakthrough Listen project hebben de voorlopige resultaten van een SETI-onderzoek gepubliceerd. In…

5 dagen ago