Zonnestelsel Nieuws

Kleine asteroïde vloog veilig langs de Aarde

Een kleine asteroïde met de aanduiding 2023 BU vloog op 27 januari om 01:29 uur Nederlandse tijd op slechts 3600 kilometer over het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika.

2023 BU is een aardscheerder met een diameter van minder dan 8 meter en een baanperiode van 1,6 jaar. De asteroïde werd op 21 januari 2023 ontdekt door de Oekraïense amateurastronoom Gennadiy Borisov die in 2019 ook de allereerste interstellaire komeet 2I/Borisov ontdekte.

Dit baandiagram van CNEOS toont het traject van 2023 BU
Dit baandiagram van CNEOS toont het traject van 2023 BU – in rood – tijdens zijn dichtste nadering met de Aarde op 27 januari 2023. Credit: NASA / JPL-Caltech.

Er werden aanvullende waarnemingen naar het Minor Planet Center (MPC) gestuurd en de gegevens werden hierna automatisch naar een internetpagina gestuurd waar anderen ze konden bevestigen. Nadat er voldoende andere waarnemingen waren verzameld werd de ontdekking door het MPC wereldkundig gemaakt.

Binnen drie dagen hadden verschillende sterrenwachten over de hele wereld tientallen waarnemingen verricht waardoor astronomen de baan van 2023 BU beter konden definiëren.

Het Scout-systeem van de NASA dat het inslaggevaar beoordeeld en dat wordt onderhouden door het Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA analyseerde de gegevens van de bevestigingspagina van het MPC en voorspelde snel dat de asteroïde niet zou inslaan.

Het is de op drie na meest nabije nadering die de Aarde kent. Eerdere asteroïden die extreem dichtbij kwamen zijn 2020 VT4, 2020 QG en 2021 UA1.

Terwijl elke asteroïde in de buurt van de Aarde een verandering in zijn baan zal ervaren als gevolg van de zwaartekracht van onze planeet zal 2023 BU zo dichtbij komen dat zijn baan rond de Zon naar verwachting aanzienlijk zal veranderen.

Voordat de asteroïde de Aarde ontmoette was de baan van de asteroïde rond de Zon ongeveer cirkelvormig en vergelijkbaar met de baan van de Aarde waarbij de asteroïde in 359 dagen om de Zon draaide.

Na de scheervlucht langs de Aarde zal de baan meer langgerekter worden waarbij het verste punt van de Zon ongeveer halverwege de banen van de Aarde en Mars zal komen te liggen

De asteroïde zal dan in ongeveer 425 dagen om de Zon gaan draaien.

Artikel: F.B. Zoltowski et al. 2023 BU. MPEC 2023-B72, published online January 22, 2023

Eerste publicatie: 27 januari 2023
Bron: Sci-News & anderen