Zonnestelsel Nieuws

Kleurrijke Jupiter lijkt op een gigantische gemarmerde knikker

Jupiter gezien door de JunoCam op 24 oktober 2017
Het zuidelijk halfrond van Jupiter, gefotografeerd door de JunoCam aan boord van de Juno-sonde van de NASA. De opname is bewerkt door scientists Gerald Eichstädt and Seán Doran.
Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

 

Het zuidelijk halfrond van Jupiter is op deze opname van de Juno die is bewerkt door twee amateurwetenschappers een kolkende, draaiende zee van kleurrijke wolken.

De nieuwe opname is afkomstig uit data die de JunoCam verzamelde op 24 oktober 2017 toen de verkenner voor de negende keer (de achtste wetenschappelijke) een scheervlucht maakte langs Jupiter. De ruwe data van het instrument werden op de JunoCam website geplaatst en de burgerwetenschappers Gerald Eichstädt en Seán Doran gingen met die data aan de slag en verwerkten ze tot bovenstaande afbeelding.

De foto geeft de ingewikkelde stromingen weer die de Juno in de wolkentoppen van Jupiter waarneemt. Tijn tijde van de opname scheerde de Juno op een hoogte van 33.115 kilometer langs de -53-ste breedtegraad over de wolkentoppen heen

De baan van de Juno zorgt er voor dat de ruimtesonde om de 53 dagen enkele uren heel dicht bij de planeet is. De ruimtesonde komt dan dicht in de buurt van de planeet in een baan die haaks op de evenaar staat en die de ruimtesonde over de polen van de planeet brengt. De JunoCam heeft ook al het noordelijk halfrond van de planeet gefotografeerd.

De JunoCam kan niet gedurende de scheervlucht opnames maken dus voor iedere nadering moeten de gebieden geselecteerd worden die de JunoCam moet fotograferen. Aan burgerwetenschappers (amateurwetenschappers) wordt altijd gevraagd wel deel van de atmosfeer de JunoCam moet fotograferen en ze worden ook in de gelegenheid gesteld om de ruwe data te verwerken tot mooie foto’s. Tijdens eerdere scheervluchten hebben ze al laten zien dat ze tot hele mooie resultaten kunnen komen.

 

Eerste publicatie: 11 november 2017