Ruimtevaartnieuws

Koerscorrecties Chandrayaan-3 geslaagd

De landingspoging van de Indiase Chandrayaan-3 op de Maan staat gepland voor 23 of 24 augustus 2023.

De banen van Chandrayaan-3 die hem de komende maand dichter bij de Maan zullen brengen.
De banen van Chandrayaan-3 die hem de komende maand dichter bij de Maan zullen brengen. Credit: ISRO.

De Indiase Chandrayaan-3 ruimtesonde vervolgt zijn omslachtige reis naar de Maan met een reeks koerscorrecties om zijn baan te verhogen.

Chandrayaan-3 werd op 14 juli 2023 gelanceerd in een baan rond de Aarde en heeft sinds die tijd zijn baan langzaam opgevoerd voorafgaand aan een laatste schot richting te Maan.

De voortstuwingsmodule van de maansonde voltooide donderdag 20 juli 2023 een vierde manoeuvre om de baan te verhogen. Dit heeft de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO bekend gemaakt. De motoren werden afgevuurd tijdens de dichtste nadering van de ruimtesonde tot de Aarde waarbij de hoogte van de baan op het verste punt van zijn baan om de Aarde werd verhoogd.

De volgende koerscorrectie staat gepland voor 25 juli 2023 tussen 10:30 en 11:30 uur Nederlandse tijd. Op 31 juli zal er een correctie plaatsvinden zodat de ruimtesonde over gaat van een baan om de Aarde naar een baan om de Maan.

De manoeuvres maken deel uit van Chandrayaan-3’s energiezuinige reis naar de Maan. Naar verwachting zal de ruimtesonde op 23 of 24 augustus 2024 proberen een zachte landing op de Maan te maken.

De missie is de tweede poging van India om op de Maan te landen, na de mislukte poging van Chandrayaan-2 in 2019. De nieuwe missie bouwt voort op de lessen die zijn getrokken uit de eerdere landingspoging.

Als de landing succesvol is, verzamelen de missielander- en rover gedurende maximaal 14 aardse dagen (een enkele dag op de Maan) wetenschappelijke gegevens op het maanoppervlak. Naar verwachting zal de ruimtesonde de extreem koude maannacht niet overleven.

Eerste publicatie: 22 juli 2023
Bron: ISRO