Buitenaards leven - exoplaneten

Kolossale exoplaneet gevonden op 300 lichtjaar afstand

De massa van de koude super-Jupiter kan wedijveren met die van enkele van de grootste bekende exoplaneten.

Een artist impressie van de koude super-Jupiter met op de achtergrond zijn gastster
Een artist impressie van de koude super-Jupiter met op de achtergrond zijn gastster. Credit: UMK

Poolse astronomen hebben een nabijgelegen exoplaneet gevonden die meer dan 11 keer zo zwaar is als Jupiter, wat hem comfortabel in het pantheon van de meest massieve bekende werelden plaatst.

Het object is een koude super-Jupiter; eenvoudig gezegd betekent dit dat hij koud en groter dan Jupiter is, de meetlat waarmee de grootste planeten worden gemeten. De kenmerken van de oversized exoplaneet, evenals het sterrenstelsel waarin hij zich bevindt, werden beschreven in een artikel dat onlangs in Astronomy & Astrophysics werd gepubliceerd.

De enorme wereld bevindt zich in een systeem met meerdere planeten op iets meer dan 300 lichtjaar van de Aarde in de richting van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. De gastster in het systeem, HD 118203, is ongeveer 20% massiever en twee keer zo groot als de Zon, maar is ouder dan onze ster. Een van de andere planeten in het systeem, een hete Jupiter die net twee keer zo groot is als de Aarde, werd in 2005 gevonden door de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

“Dopplerwaarnemingen gaven echter aan dat dit niet het einde van het verhaal was, dat er misschien nog een andere planeet zou zijn”, zei Andrzej Niedzielski, een astronoom aan de Nicolaus Copernicus Universiteit in Torun, Polen, in een persbericht van de universiteit. “Daarom hebben we dit systeem onmiddellijk opgenomen in onze observatieprogramma’s.”

Met behulp van TESS-gegevens en metingen van de 3,6 meter Telescopio Nazionale Galileo en de ongeveer 9 meter Hobby-Eberly-telescoop in Texas, onderzocht het team het systeem en realiseerde zich dat er nog een object om de ster draaide. Hoewel de planeet zelf niet zichtbaar is, de ster is te helder om de planeet te kunnen zien, leidde het team zijn aanwezigheid af via radiale snelheidsgegevens die ervoor zorgden dat de helderheid van de ster in de loop van de tijd licht veranderde.

In een excentrieke wending bleek de hete Jupiter die in 2005 werd gevonden zich in een baan te bevinden die iets langer dan zes dagen duurt. De onlangs beschreven koude super-Jupiter heeft een veel rustigere baan: het kost de exoplaneet ongeveer 14 jaar om zijn omloop om zijn ster te voltooien.

De enorme exoplaneet is niet de grootste die astronomen kennen. Die titel hoort bij TrES-4b, die zich op ongeveer 1430 lichtjaar in het sterrenbeeld Hercules bevindt. TrES-4b heeft een diameter van 230.000 kilometer, vergeleken met de straal van Jupiter van slechts 142.700 kilometer. Maar TrES-4b is iets minder massief dan Jupiter, dus de nieuw beschreven wereld is absoluut dichter.

De grens tussen de “meest massieve exoplaneet” en de “minst massieve bruine dwerg” vervaagt, maar met een massa van ongeveer 11 Jupiters bevindt de koude super-Jupiter zich in hetzelfde schuitje als de enorme exoplaneet Beta Pictoris b, die ongeveer 12 keer zo zwaar is als Jupiter en 63 lichtjaar van de Aarde is verwijderd.

Eerste publicatie: 16 september 2024
Bron: gizmodo & anderen