Kometen

Komeet Churyumov-Gerasimenko

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko werd in 1969 ontdekt door Klim Churyumov en Svetlana Gerasimenko. De komeet heeft een omlooptijd om de Zon van 6,57 jaar. De baan is iets elliptisch en brengt de komeet binnen de baan van Mars (het perihelium) en net buiten de baan van Jupiter (het aphelium).

Komeet Churymov-Gerasimenko
Komeet Churymov-Gerasimenko

De komeet heeft een merkwaardige geschiedenis achter de rug. Voor 1840 had de komeet een baan die hem behoorlijk uit de buurt hield van de Zon. Echter in 1840 kwam de komeet in de buurt van Jupiter. De grote aantrekkingskracht van Jupiter zorgde voor een verandering van de baan dichter naar de Zon toe. Een tweede dichte nadering tot Jupiter, in 1959 bracht de komeet nog dichterbij de Zon. Omdat de komeet het grootste deel van zijn bestaan ver weg was van de Zon is hij niet veel veranderd sinds zijn “geboorte”. Wetenschappers willen de komeet dan ook bestuderen omdat ze denken waardevolle informatie te kunnen verzamelen over de geschiedenis van het zonnestelsel in de begintijd.

De Rosetta sonde is op weg naar de komeet en zal daar in 2014 arriveren. De Rosetta heeft een lander bij zich die zal landen op het oppervlak van de komeetkern. Wetenschappers denken dat de kern van komeet Churyumov-Gerasimenko ongeveer 3 km bij 5 km groot is.

Artist impression van de Rosetta in een baan om Churyumov-Gerasimenko
Artist impression van de Rosetta in een baan om Churyumov-Gerasimenko

Meer over kometen