Komeet Hyakutake

Komeet Hyakutake werd op 30 januari 1996 ontdekt door de Japanner Yuji Hyakutake. Hi gebruikte een sterke verrekijker om de komeet te ontdekken. De komeet was zichtbaar van eind maart tot eind april 1996. Op 25 maart 1996 had de komeet zijn dichtste nadering tot de Aarde. De afstand bedroeg toen 9.3 miljoen kilometer.

Yuji Hyakutake met zijn verrekijker waarmee hij zijn bereomde komeet ontdekte.
Yuji Hyakutake met zijn verrekijker waarmee hij zijn beroemde komeet ontdekte.

Komeet Hyakutake was een komeet die vermoedelijk al enkele duizenden jaren niet in de buurt van de Zon was geweest. Astronomen die de komeet bestudeerden vonden grote hoeveelheden ethaan moleculen (C2H6) en methaan (CH4). Het was ook voor het eerst dat astronomen röntgenstraling waarnamen die door een komeet werden uitgestraald.

De ontdekking van moleculen als ethaan en methaan duiden er op dat Hyakutake een nieuw type komeet is. Het voorkomen van de hoeveelheid ethaan vergeleken met methaan duidt er op dat Hyakutake een andere ontstaansgeschiedenis achter de rug heeft dan kometen die geen ethaan bevatten.

komeet Hyakutake gefotografeerd met een 35 mm lens. In beeld ook nog het spoor van een meteoor.
komeet Hyakutake gefotografeerd met een 35 mm lens. In beeld ook nog het spoor van een meteoor.

Hyakutake is ook in Nederland met het blote oog zichtbaar geweest.

Eerste publicatie: 30 juni 2013

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: