Komen deze Centauren van buiten ons zonnestelsel?

Artist impressie van een Centaur
Artist impressie van een rotsachtige asteroïde. Credit: Mark A. Garlick, Space-art.co.uk / University of Warwick / University of Cambridge.

Minstens 17 centauren met een grote inclinatie en twee trans-Neptuniaanse objecten werden vanuit de interstellaire ruimte ingevangen in ons zonnestelsel. Dat schrijven astronomen in een onderzoek dat recent in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society is gepubliceerd.

Centauren zijn asteroïden waarvan de banen zich voornamelijk binnen de banen van Jupiter en Neptunus bevinden.

Als gevolg van verstoren door de reuzenplaneten hebben deze objecten tijdelijke banen die enkele miljoenen jaren stand kunnen houden. Als de baan van een Centaur achteruit of vooruit in de tijd wordt gerekend dan zal die Centaur altijd de Zon of een van de planeten raken of het object wordt uit het zonnestelsel gekegeld.

Centauren lijken het midden te houden tussen asteroïden en kometen, als een Centaur te dicht bij de Zon komt dan zal die een komeetachtige activiteit vertonen.

In het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door Dr. Namouni van de Université Côte D’Azur en Dr. Morais van de Universidade Estadual Paulista in Brazilië, zijn 17 Centauren met een grote inclinatie en 2 trans-Neptuniaanse objecten, 2008 KV42 en 2011 KT19, onderzocht.

De astronomen bestudeerden de mogelijke herkomst van Centauren met een grote inclinatie en onafhankelijk daarvan testten ze of ze afkomstig zijn van de vlakke schijf met planetesimalen van de conventionele theorie over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Baan Centaur asteroïde 4,5 miljard jaar geleden
De baan van een centaur asteroïde 4,5 miljard jaar geleden ten opzichte van de protoplanetaire schijf. Credit: Namouni & Morais / NASA.

Het team voerde computersimulaties uit om de herkomst van deze objecten te lokaliseren, ze gingen hierbij terug naar het ontstaan van het zonnestelsel.

De huidige banen en karakteristieken van deze objecten kan alleen maar worden verklaard als ze 4,6 miljard jaar geleden, toen ons zonnestelsel ontstond, hier niet waren.

De objecten in ons zonnestelsel draaiden 4,5 miljard jaar gelden al in hetzelfde vlak als de stof- en gasschijf waaruit ze zijn ontstaan. Deze 19 objecten maakten volgens de onderzoekers geen deel uit van deze schijf.

De computersimulaties laten niet alleen zien dat deze Centauren in die tijd rond de Zon draaien on een vlak dat loodrecht op de beweging van de planeten stond, maar ook dat ze ver van de schijf zaten die zorgde voor het ontstaan van de asteroïden van ons zonnestelsel. Volgens de astronomen maakten deze 19 asteroïden geen deel uit van het zonnestelsel toen dat ontstond.

De nabijheid van sterren in de geboortecluster van onze Zon leidde tot grote gravitationele interacties waardoor stersystemen elkaars asteroïden in konden vangen.

Artikel: F. Namouni & M.H.M. Morais. 2020. An interstellar origin for high-inclination Centaurs. MNRAS 494 (2): 2191-2199; 

Eerste publicatie: 29 april 2020
Bron: diverse persberichten