Ruimtevaartnieuws

Lancering Europees-Russische Marsrover dit jaar zeer onwaarschijnlijk

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft aangegeven dat ten gevolge van de sancties die zijn ingesteld na de Russische invasie in Oekraïne de lancering van de Europees-Russische Marsrover dit jaar zeer onwaarschijnlijk is.

De ExoMars rover op het stationaire platform
De ExoMars rover op het stationaire platform dat door de Russen gebouwd gaat worden. Credit: ESA

De Rosalind Franklin rover had oorspronkelijk al in 2020 gelanceerd moeten worden maar als gevolg van technische problemen en Covid-19 werd dit al uitgesteld naar 2022. De Rosalind Franklin rover moet in de Martiaanse bodem gaan zoeken naar tekenen van leven.

In januari 2022 gaf ESA aan dat de ExoMars-rover klaar was voor een lancering in september. Rusland levert de draagraket, de afdalingsmodule en het landingsplatform.

Echter, nadat Rusland de wereld schokte door Oekraïne binnen te vallen en de Europese Unie daarop reageerde met stevige economische sancties stelde ESA dat de sancties en de bredere context een lancering in 2022 zeer onwaarschijnlijk maken.

Begin van de week zei ESA dat ze de sancties die de lidstaten aan Rusland hebben opgelegd volledig zullen uitvoeren.

ESA betreurt de menselijke slachtoffers en de tragische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. ESA geeft absolute prioriteit aan het nemen van de juiste beslissingen, niet alleen in het belang van het eigen personeel dat bij de diverse ruimtevaartprogramma’s is betrokken maar ook met volledige eerbiediging van de Europese waarden, aldus ESA in een verklaring.

ESA zei ook kennis te hebben genomen van het besluit van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos om, vanwege de EU-sancties, de lanceringen op te schorten en zijn werknemers terug te trekken uit de Europese ruimtehaven in Kourou in Frans-Guyana

ESA zal toekomstige geplande operaties met Russische draagraketten “dienovereenkomstig beoordelen”, waaronder de voor dit jaar geplande inzet van twee satellieten voor het Europese GPS-systeem Galileo.

De invasie van Oekraïne en de reactie van westerse sancties hebben een vraagteken doen rijzen over gezamenlijke ruimtevaartprogramma’s met Rusland, met name voor het internationale ruimtestation ISS, waar astronauten en kosmonauten zij aan zij werken.

Nadat Moskou het vooruitzicht had geopperd om zich vanwege Amerikaanse sancties terug te trekken uit het ISS zei NASA afgelopen week dat het manieren aan het onderzoeken was om het ruimtestation zonder Russische hulp in een baan om de Aarde te houden.

Eerste publicatie: 5 maart 2022
Bron: ESA