Ruimtevaartnieuws

Lancering Europese planetenjager CHEOPS uitgesteld

Artist impressie van de planeet 51 Pegasi b
Impressie van de hete Jupiter, de exoplaneet 51 Pegasi b. De planeet wordt soms ook wel Bellerophon genoemd. De planeet draait om een ster op een afstand van 50 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Pegasus.

Een technisch probleem met de raket tijdens het aftellen van de lancering van de Europese satelliet CHEOPS die naar exoplaneten moet gaan zoeken, heeft er voor gezorgd dat de lancering een dag is vertraagd. Aldus een bericht van Arianespace en Roscosmos die de lancering verzorgen.

Tijdens het aftellen voor de lancering van vlucht VS23 werd het automatische lanceersysteem van de Sojuz-raket op 1 uur en 25 minuten voor de lancering onderbroken. De Russische raket en zijn lading werden daarop in een volledige veilige stand-by mode gezet. Technici zijn inmiddels een onderzoek gestart.

De lancering is verplaatst naar 18 december 09:54 uur Nederlandse tijd. Dat is precies 24 uur later dan gepland. De lancering van de satelliet vindt plaats vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana.

CHEOPS is een telescoop met een opening van 30 centimeter die is ontworpen om de dichtheid, samenstelling en grootte van exoplaneten, dat zijn planeten buiten ons zonnestelsel, te bepalen.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat CHEOPS heldere sterren waarnemen waarvan al bekend is dat ze planeten hebben.

Overal planeten

CHEOPS richt zich met name op planeten in de grootte orde van super-Aardes tot Neptunus. Met de gegevens van CHEOPS zal het mogelijk worden om de dichtheid van planeten af te leiden. Dit is een eerste stap op het begrijpen van deze werelden.

24 Jaar geleden werd 51 Pegasi b ontdekt, de allereerste exoplaneet. Sinds die tijd zijn er bijna 4000 exoplaneten gevonden.

Astronomen weten ondertussen dat planeten overal voorkomen. Ongeveer een op de twee sterren heeft zijn eigen familie van planeten. CHEOPS moet een start maken om die bulk aan planeten in detail te bestuderen.

CHEOPS is het acroniem voor Characterising ExOplanet Satellite. De ruimtesonde moet gaan zorgen voor meer kennis over de samenstelling van exoplaneten. Het is de eerste en belangrijke stap om te achterhalen welke condities er nodig zijn voor buitenaards leven, maar ook zullen de gegevens van CHEOPS een bijdrage leveren over het ontstaan van onze eigen planeet.

De ruimtesonde wordt in een baan op 700 kilometer boven de Aarde gebracht en zal sterren bestuderen die lichtjaren van ons zijn verwijderd.

De lancering zal de derde Sojuz-lancering van dit jaar zijn. De Soyuz is een raket die middelzware ladingen in een baan om de Aarde kan brengen. Tegelijkertijd met CHEOPS zal ook de Italiaanse COSMO-SkyMed Second Generation gelanceerd worden. Alsook drie kleinere satellieten: een nanosatelliet  van het Italiaanse bedrijf Tyvak en twee nanosatellieten van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.

 

Eerste publicatie: 17 december 2019
Bron: ESA