Ruimtevaartnieuws

Lancering Europese Vega-raket mislukt – satellieten verloren

Lancering Vega-raket vanaf de lanceerbasis Kourou
Een Arianespace Vega-raket met aan boord twee satellieten voor Frankrijk en Spanje vertrekt vanaf een lanceerplatform op het Guyana Space Center in Kourou, Frans-Gyuana op 17 november 2020. De raket en de beide satellieten gingen 8 minuten na de lancering verloren. Credit: Arianespace

Een Vega-raket van Arianespace is kort na de lancering afgelopen nacht in de problemen gekomen. De twee satellieten aan boord, een Franse en een Spaanse zijn verloren gegaan.

De viertraps Vega werd afgelopen nacht, 17 november 2020 om 02:52 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf het Guyana Space Center in Kourou, Frans-Guyana. De lancering verliep in het begin probleemloos maar 8 minuten na de lancering ging er iets goed mis.

Kort nadat de Vega de vierde trap, Avum, ontstak week de raket van zijn route af en ging het contact met de vluchtleiding verloren.

Ingenieurs van Arianespace zijn inmiddels een onderzoek gestart naar wat er mis is gegaan en hoe de raket en zijn twee satellieten verloren konden gaan. Vega had de Spaanse aardobservatie-satelliet SEOSAT-Ingenio en de Franse satelliet TARANIS aan boord.

De mislukte lancering van afgelopen nacht is de tweede mislukte lancering van een Vega-raket in twee jaar.

In juli 2019 mislukte de lancering van een satelliet voor de Verenigde Arabische Emiraten. Het onderzoek dat destijds werd uitgevoerd wees op een defect in de motor van de eerste trap.

Op 2 september 2020 werden de vluchten met de Vega hervat. Toen werd met een enkele lancering 53 kleine satellieten voor 21 verschillende klanten met succes in de ruimte gebracht. Die lancering verliep volledig volgens het boekje.

Dat kan dus niet gezegd worden van deze laatste lancering. Arianespace heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en is een onderzoek gestart om te achterhalen wat er precies mis is gegaan.

SEOSAT-Ingenio is Spanjes eerste aardobservatie-satelliet die onze planeet had moeten gaan bestuderen. De satelliet was uitgerust met een dubbele camera die op hoge resolutie de Aarde kan fotograferen. De camera had een resolutie van 2,5 meter en kon ook opzij kijken waardoor ieder punt op Aarde eenmaal in de drie dagen kon worden gefotografeerd.

De TARANIS-satelliet (Tool for the Analysis of RAdiation from lightNing and Sprites) is een wetenschappelijke satelliet ontworpen om extreem heldere elektrische fenomenen in de bovenste delen van de aardse atmosfeer te bestuderen. De satelliet zou gedurende vier jaar heldere flitsen in zichtbaar licht, bekend als “sprites”, blauwe jets en elven bestuderen. Ook zou de satelliet gammaflitsen bestuderen.

De Vega-raket van Arianepace is een raket die ongeveer 30 meter groot is en die is uitgerust met drie vaste brandstoftrappen en een vierde trap die gebruikmaakt van vloeibare brandstof. Na het ontsteken van deze laatste trap, Avum geheten, ging het mis en begon de raket van zijn baan af te wijken.

De Vega-raket kan een lading van 1500 kilogram in een polaire baan om de Aarde brengen. De maximale hoogte van die lading bedraagt 700 kilometer. Sinds 2012 zijn er 17 lanceren van een Vega uitgevoerd waarvan er 2 zijn mislukt.

Arianepace en de ESA werken samen aan de ontwikkeling van een vernieuwde Vega-versie, de Vega-C. Deze verbeterde Vega moet ladingen tot 2300 kilogram kunnen lanceren. Dat is 60% meer dan de huidige Vega.

Eerste publicatie: 17 november 2020
Bron: ESA en anderen