Ruimtevaartnieuws

Lancering James Webb Space Telescope opnieuw vertraagd

De lancering van de James Webb Space Telescope, waarvan astronomen hopen dat deze een nieuw tijdperk van ontdekkingen zal inluiden, is uitgesteld tot 22 december 2021 na een ongeluk op de lanceerbasis in Frans-Guyana.

De JWST in Kourou
De James Webb Space Telescope staat rechtop in Guyana Space Centre in Kourou in Frans-Guyana. Credit: Arianespace

Technici waren voorbereidingen aan het treffen om de telescoop van 10 miljard dollar aan een adapter van de draagraket te bevestigen, die adapter wordt gebruikt om de telescoop aan de bovenste trap van de Ariane-5 raket te bevestigen.

Een plotselinge, ongeplande loslating van een spanband, die de Webb aan de lanceeradapter vasthoudt, veroorzaakte een trilling in de hele telescoop, aldus de NASA in een blogpost. NASA voegde er aan toe dat de werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van Arianepace plaatsvonden.

Arianespace is het bedrijf dat gecontracteerd is om de telescoop te lanceren.

Een door NASA geleid team onderzoekt nu hoe het is gebeurd en test om met zekerheid vast te stellen dat het incident geen onderdelen heeft beschadigd.

De lancering van de ruimtetelescoop was oorspronkelijk voorzien voor 18 december dus de vertraging is slechts een paar dagen.

Onderzoekers willen met de Webb ruimtetelescoop, de grootste en krachtigste ooit gebouwd, meer dan 13,5 miljard jaar terug in de tijd om naar de eerste sterren en sterrenstelsels te kijken die een paar honderd miljoen jaar na de Oerknal hebben gevormd.

Een belangrijk kenmerk is het vermogen om infrarood licht te detecteren, aangezien tegen de tijd dat het licht van de eerste objecten onze telescopen bereikt, het als gevolg van de uitdijing van het heelal naar het rode einde van het elektromagnetische spectrum is verschoven.

Eerste publicatie: 23  november 2021
Bron: Spacedaily, NASA