Ruimtevaartnieuws

Lancering Japanse Epsilon-6 raket met 8 satellieten aan boord mislukt

Grondverkeersleiders bevalen de vernietigingscommando 10 minuten na de lancering, toen duidelijk werd dat de raket van koers afdwaalde.

lancering Epsilon-6 raket
De gedoemde Epsilon-6 raket die wordt gelanceerd vanuit het Uchinoura Space Center in Japan: Credit: JAXA

Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) vernietigde dinsdag halverwege de vlucht zijn Epsilon-6 raket. Dit resulteerde in het verlies van acht commerciële satellieten die deel uitmaakten van de missie.

JAXA stuurde het zelfvernietigingscommando naar de vaste brandstofraket nadat functionarissen van JAXA hadden opgemerkt dat de raket afweek van zijn juiste koers en zijn missie niet zou voltooien. Het is de eerste keer dat de kleine draagraket zijn beoogde baan niet bereikt.

De Epsilon-6 raket werd afgelopen dinsdag gelanceerd vanaf het Uchinoura Space Center in het zuidwesten van Japan. Ongeveer 10 minuten na de lancering stelde JAXA vast dat de raket niet goed vloog end at een zelfvernietigingscommando moest worden gegeven.

De raket was zonder dit commando mogelijk op een bevolkt gebied neergestort. In plaats daarvan dwong de eindsequentie de 26 meter lange raket om ergens in de zee te landen.

JAXA probeert momenteel te achterhalen  wat er mis is gegaan waardoor de raket zijn beoogde baan niet kon bereiken. De vorige vijf Epsilonlanceringen waren allemaal succesvol, de raket debuteerde in 2013.

De lancering van dinsdag 11 oktober 2022 was de eerste keer dat Epsilon commerciële ladingen aan boord had, waaronder twee satellieten ontwikkeld door een onderneming in Fuoka die waren ontworpen om het aardoppervlak te observeren met behulp van radar. De lading van Epsilon bevatte ook de RAISE-3 satelliet die bedoeld was om in een zonsynchrone baan te werken. Deze 13 maanden durende demonstratiemissie zou een systeem testen dat water als brandstof gebruikt.

De laatste keer dat Japan te maken kreeg met een mislukte raketlancering was in 2003 toen de H2-A raket tijdens de vlucht werd vernietigd door de missieleiding. De raket droeg twee spionagesatellieten die ontworpen waren om Noord-Korea te bespioneren, de ene met optische sensoren en de andere met radarbewaking. Japan heeft grote vooruitgang geboekt in zijn ruimtevaartagenda. Met de hayabusa2-ruimtesode heeft het land geschiedenis geschreven na het verzamelen van monsters van de asteroïde Ryugu en deze terug naar de Aarde te brengen. JAXA is ook van plan om in 2024 een ruimtesonde naar Mars te sturen, met als doel de eerste monsters van de Marsmaan Phobos terug te sturen naar de Aarde.

Eerste publicatie: 13 oktober 2022
Bron: JAXA