Lancering Mars Perseverance rover 3 dagen vertraagd

Mars Perseverance rover in clean room bij de NASA
Dit foto van het door raketten aangedreven afdalingstrap boven op NASA’s Perseverance Mars rover is op 29 april 2020 in een clean room van het Kennedy Space Center genomen. De integratie van de twee ruimteschepen was de eerste stap in het stapelen van de belangrijkste onderdelen van de missie in de configuratie waarin ze zullen zitten als ze bovenop de Atlas V-raket zijn bevestigd. (Afbeelding: © NASA/JPL-Caltech)

NASA heeft medegedeeld dat de lancering van de Perseverance rover naar Mars met 3 dagen naar achteren is geschoven. De lancering staat nu gepland voor 20 juli 2020. Het lanceervenster staat open tot 11 augustus 2020 dus de kleine vertraging is geen probleem.

De lancering van de Perseverance rover vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida is naar 20 juli 2020 verschoven zodat men een niet nader benoemde reparatie uit kan voeren. De Perseverance rover heeft de grootte van een auto.

De vertraging heeft te maken met een defecte kraan al dus een zegsman van United Launch Alliance. ULA is het bedrijf dat met behulp van een Atlas V raket de rover zal lanceren. Volgens een bericht op Twitter is de kraan gerepareerd en is de raket in orde.

Er kan nog steeds een beetje geschoven worden in het lanceerschema. Het lanceervenster sluit op 11 augustus 2020. Die dag is wel een keiharde datum want dan komt er een einde aan de gunstige lanceerperiode die zich iedere 26 maanden voordoet. Mars en de Aarde staan niet altijd gunstig ten opzichte van elkaar om er ruimtesondes naar toe te schieten.

Als de Perseverance rover in dit lanceervenster vertrekt dan zal de zeswielige rover op 18 februari 2021 landen in de 45 kilometer grote Jezero krater op Mars. De rover gaat daar op zoek naar signalen van eerder leven. In het verleden bevond er zich een meer en een rivierdelta in de Jezero krater.

Perseverance zal zich ook bezighouden met het karakteriseren van de geologie van de krater en nog enkele andere taken. Zo zal de rover zuurstof maken uit de CO2-rijke atmosfeer van Mars. Als die technologie werkt en kan worden opgeschaald dan kan dit bemande verkenning van de rode planeet ondersteunen.

Perseverance heeft ook een kleine helikopter bij zich die zal opstijgen vanaf de rover om korte vluchtjes te maken in de omgeving. De atmosfeer van Mars is erg ijl dus het is een hele uitdaging om er een helikopter in te laten vliegen. De helikopter is “Ingenuity” gedoopt. Mocht de heli een succes zijn dan ligt het voor de hand om Mars vaker vanuit de lucht te gaan bestuderen.

De Perseverance rover zal ook tientallen samples van Mars verzamelen die in de toekomst naar de Aarde gebracht kunnen worden. Momenteel werkt NASA samen met de ESA aan een plan dat op zijn vroegst in 2031 dit materiaal van Mars naar de Aarde kan halen. Het materiaal zal dan aan laboratoria over de gehele wereld worden uitgedeeld zodat ieder lab dit naar eigen inzichten kan onderzoeken naar tekenen van vroeg leven op de planeet of andere aanwijzingen die ons meer leren over de geschiedenis en de evolutie van onze buur.

 

Eerste publicatie: 12 juni 2020
Bron: NASA