Ruimtevaartnieuws

Lancering Starliner deels mislukt

Lancering Starliner
Lancering van Boeing’s Starliner voor de Orbital Test Flight (OTF). De lancering vond plaats met een Atlas V-raket van United Launch Alliance vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida op vrijdag 20 december 2019. Credit: Boeing

De nieuwe Starliner ruimtecapsule van Boeing is enkele minuten na de lancering van de allereerste testvlucht in de problemen gekomen. De lancering was een oefening voor de eerste bemande vlucht die voor volgend jaar staat gepland.

De lancering met behulp van een Atlas V-raket verliep probleemloos maar een half uur na de lancering meldde Boeing dat de Starliner niet in de juiste baan terecht was gekomen. Boeing gaf daarbij aan dat ze bezig zijn om de situatie te onderzoeken en dat de Starliner zich wel in een stabiele baan bevindt.

Het was de bedoeling dat de Starliner in de loop van zaterdag het International Space Station zou bereiken maar dat gaat nu vermoedelijk niet meer lukken. De vluchtleiding heeft de ruimtecapsule onder controle en men geeft aan dat als er astronauten aan boord waren geweest dat die veilig zouden zijn geweest en vermoedelijk zelfs hadden kunnen ingrijpen.

Ongeveer 15 minuten na de lancering had de Starliner een 40 seconden durende baancorrectie uit moeten voeren. Dit had er voor moeten zorgen dat de ruimtecapsule in een cirkelvormige baan zou komen die het mogelijk maakt om naar het International Space Station toe te manoeuvreren. Hier is echter wat misgegaan. Mogelijk door een softwarefout zijn de motoren langer blijven branden.

NASA en Boeing benadrukken dat de Starliner zich in een voorlopig althans stabiele baan bevindt en dat men de volledige controle heeft over de ruimtecapsule. Boeing geeft aan dat de Starliner over enkele dagen terug zal keren naar de Aarde en zal landen op de aangegeven plaats.

 

Eerste publicatie: 20 december 2019
Bron: Boeing