Ruimtevaartnieuws

Lancering van de Parker Solar Probe geslaagd!

Lancering van de Parker Solar Probe
Lancering van de Parker Solar Probe van de NASA. De verkenner is vanaf Cape Canaveral gelanceerd met een Delta IV Heavy raket van United Launch Alliance. Credit: NASA.

Vanochtend om 09:31 uur Nederlandse tijd heeft de NASA met succes de 1,5 miljard dollar kostende Parker Solar Probe gelanceerd richting de Zon.

De Parker Solar Probe zal dichterbij de Zon komen dan enig andere ruimtesonde ooit heeft gedaan. Tijdens de 7 jaar durende missie zal de Parker verschillende keren door de corona van de Zon duiken. De ruimtesonde is door middel van een ultra sterk hitteschild beschermd tegen de enorm hoge temperaturen en de straling die tot 500 maal sterker is dan de straling op Aarde.

NASA noemt de missie de eerste ruimtesonde die de Zon gaat aanraken. In werkelijkheid zal de dichtste nadering tot de Zon 6.16 miljoen kilometer bedragen en dat is dicht genoeg bij om fenomenen als de zonnewind en de atmosfeer van de Zon, bekend als de corona, die 300 maal heter is dan het oppervlak van de Zon te bestuderen.

De Parker Solar Probe heeft de grootte van een auto en is ontworpen om wetenschappers meer te leren over de zonnewind en de geomagnetische stormen die hier op Aarde voor chaos kunnen zorgen omdat ze elektriciteitsnetwerken kunnen doen uitvallen.

Deze uitbarstingen van de Zon zijn nog onbekend terrein voor de wetenschap maar ze kunnen de elektriciteitsvoorziening voor miljoenen mensen doen uitvallen met alle nadelige gevolgen van dien.

Een betere kennis over de zonnewind en stormen in de ruimte zullen ook helpen om toekomstige bemande missies naar de Maan en bijvoorbeeld Mars te beschermen tegen schadelijke straling.

Hitteschild

De Parker wordt beschermd door een enorm sterk hitteschild dat slechts 11,4 cm dik is en dat de ruimtesonde beschermt als die door de corona van de Zon heen vliegt.

Zelfs in een gebied waar de temperatuur tot meer dan één miljoen graden kan oplopen zal het hitteschild een temperatuur bereiken van maximaal ongeveer 1350 graden Celsius. Als alles volgens plan verloopt blijft dan de temperatuur van de instrumenten ongeveer 30 graden Celsius.

Tijdens de 7 jaar durende missie zal de Parker 24 keer door de corona heen scheren.

91 jaar oude naamgever

De ruimtesonde is de enige NASA-verkenner in de geschiedenis die naar een nog levend persoon is vernoemd. In dit geval de 91-jarige zonnefysicus Eugene Parker die het bestaan van de zonnewind al in 1958 voorspelde. Parker zei afgelopen week tijdens een persconferentie dat hij diep onder de indruk was van de Parker Solar Probe die hij een uiterst complexe machine noemde.

Een hooggeplaatste official van de NASA noemde Parker een held van de wetenschappelijke gemeenschap en de ruimtesonde een van de belangrijkste strategische missies van de NASA.

Wetenschappers willen al meer dan 60 jaar een dergelijke ruimtesonde bouwen maar pas de laatste jaren is de technologie om een hitteschild te maken dat de wetenschappelijke instrumenten kan beschermen, beschikbaar.

Instrumenten aan boord zullen de hoogenergetische deeltjes die afkomstig zijn van zonnevlammen en uitbarstingen van de corona en kunnen meten, daarnaast wordt het veranderende magneetveld rond de Zon in kaart gebracht. Ook is er een instrument aan boord dat opnames in wit licht maakt van de atmosfeer van de Zon.

Als de Parker de Zon nadert al de snelheid oplopen tot ongeveer 700.000 kilometer per uur. Met die snelheid is de afstand tussen bijvoorbeeld Tokyo en New York binnen een minuut afgelegd. De Parker Solar Probe is daarmee het snelste door mensenhanden gemaakte object.

Meer informatie over de Parker Solar Probe in dit artikel op onze site.

 

Eerste publicatie: 12 augustus 2018
Bron: diverse persberichten