Landelijke Sterrenkijkdagen 2017

De zuidelijke sterrenhemel
De zuidelijke sterrenhemel tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 3 en 4 maart 2017

Onder het motto: “De hemel is van iedereen” organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar landelijke sterrenkijkdagen. De 41e Landelijke Sterrenkijkdagen vinden plaats van 3 tot en met 5 maart 2017

Op meer dan 60 locaties: publieksterrenwachten, afdelingen van de KNVWS en bij particulieren, verspreid over Nederland is iedereen welkom om eens door een telescoop naar de hemel te kijken. Kijk op www.sterrenkijkdagen.nl voor een volledig overzicht van de deelnemende locaties.

Ook als het niet helder zou zijn is het nog steeds de moeite waard eens uit te zoeken waar U in de buurt terecht kunt. Er is meestal een aanvullend programma met verhalen over sterrenkundige onderwerpen en rondleidingen.

Wat is er te zien?

Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. In het zuiden staat het sterrenbeeld Orion. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor).

Rond half negen gaat Venus in het westen onder als Avondster. In een telescoop laat Venus een smalle sikkel zien, als het ware een kleine maan. De rode planeet Mars gaat rond half tien onder en rond hetzelfde tijdstip komt Jupiter in het oosten op. Deze planeet staat in het sterrenbeeld Maagd niet ver van de hoofdster Spica. In de telescoop zien we naast Jupiter drie of vier van zijn manen. Met de telescoop is goed te zien hoe deze zich in de loop van de avond verplaatsen in hun baan om de planeet.

De noordelijke sterrenhemel
De noordelijke sterrenhemel tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 3 en 4 maart 2017

Als het bewolkt is…

Veel locaties verzorgen een alternatief programma voor als het bewolkt is. Met behulp van een planetariumprogramma kan de hemel ook binnen zichtbaar gemaakt worden, en dan niet alleen zoals die op dat moment in werkelijkheid is maar ook hoe het die in de loop van de avond, de een week, de maand of het jaar verandert. Verder zijn er vaak presentaties, rondleidingen en soms ook exposities.

Locaties

De KNVWS geeft op www.sterrenkijkdagen.nl een overzicht van alle plaatsen, gerangschikt per provincie, waar u de deelnemers kunt vinden – met hun programma’s en websites met specifieke informatie.

KNVWS

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde is een landelijke federatie, waarvan ruim 50 verenigingen en stichtingen lid zijn De KNVWS is opgericht in 1901 vanuit de gedachte dat wetenschap “algemeen eigendom, d.w.z. populair” moet worden. De leden houden zich bezig met het op populairwetenschappelijke wijze bevorderen van weer- en/of sterrenkunde. Meer informatie op knvws.nl

 

Eerste publicatie: 28 februari 2017
Bron: Persbericht KNVWS

 

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.