Landelijke Sterrenkijkdagen 2019

landelijke sterrenkijkdagen 2019
De noordelijke sterrenhemel omstreeks 21 uur ‘s avonds tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 15, 16 en 17 maart. (c) Wil Tirion.

Op vrijdag 15 maart, zaterdag 16 maart en zondag 17 maart 2019 worden voor de 43ste keer de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd. Op deze dagen worden er op tientallen locaties in Nederland door publiekssterrenwachten, sterrenkundevereniging en amateurastronomen activiteiten ontplooid om mensen kennis te laten maken met de sterrenhemel. De Landelijke Sterrenkijkdagen worden onder auspiciën van de Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde georganiseerd.

Wil je eens door een telescoop kijken, meer weten over de hobby sterrenkunde dan kan je op tientallen plekken in het land terecht. Bij helder weer kan je naar de Maan, sterren of andere sterrenstelsels kijken. Is het bewolkt dan hebben de meeste deelnemers een alternatief programma zodat je toch nog genoeg te weten kan komen over de hemel boven ons, zo zijn er demonstraties van telescopen, planetariumvoorstellingen of worden er tijdens korte lezingen actuele onderwerpen uit de sterrenkunde behandeld. Uiteraard is er alle gelegenheid om vragen te stellen als je meer wil weten over weer- en sterrenkunde. De toegang is bij de meeste locaties gratis.

Een actuele lijst van adressen per provincie kan je via deze link verkrijgen. Hoe er rekening mee dat niet alle deelnemers op alle drie de dagen deelnemen.

Wat is er zoal te zien?

Kijk naar de kraters op de Maan

Tijdens de Sterrenkijkdagen is de Maan voor iets meer dan de helft verlicht. Op de grens van licht en donker kan je dan in detail de kraters van de Maan zien. Omdat de schijngestalten van de Maan dagelijks veranderen zie je ook dagelijks andere kraters. In 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste mensen op de Maan landden. Extra interessant dus om eens naar onze naaste buur in de ruimte te kijken.

Nevels

In het zuidwesten is in deze periode van het jaar het grote wintersterrenbeeld Orion te zien. In dit sterrenbeeld bevindt zich een enorme gasnevel waaruit nieuwe sterren ontstaan. Deze kosmische kraamkamer is al heel goed met een amateurtelescoop te zien. Astronomen leren via deze nevel heel veel over het ontstaan van sterren.

Planeten

Vroeg in de avond is in het westen nog de planeet Mars te zien. Dat is dit jaar helaas de enige planeet die we tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen kunnen zien want de andere planeten bevinden zich of te dicht bij de Zon of zijn pas ’s ochtends voor zonsopkomst te zien.

Sterrenstelsels

Met een telescoop zijn ook verschillende sterrenstelsels te zien. Buren van onze eigen Melkweg. Omdat de Maan schijnt tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen zijn alleen de allerhelderste sterrenstelsels zichtbaar maar in het sterrenbeeld Andromeda bevindt zich een heel groot sterrenstelsel dat zich tot onze naaste buren mag rekenen en dit sterrenstelsel is al in een kleine amateurtelescoop zichtbaar.

Kortom, er is genoeg te beleven tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen!