Ruimtevaartnieuws

Landingsplaats Perseverance heeft een naam

Octavia E. Butler op mars
De Octavia E. Butler landingsplaats van Perseverance op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

De plek op Mars waar de Perseverance van de NASA is geland is vernoemd naar Octavia E. Butler. Zij is een Afro-Amerikaanse science fictionschrijfster.

Op 5 februari kondigde NASA aan dat ze de landingsplaats in de Jezero krater op Mars informeel zou hernoemen naar Octavia E. Butler.

Butler was de eerste Afro-Amerikaanse die zowel de Hugo- als de Nebula-prijzen won. Dit zijn belangrijke prijzen in de science fiction. Bovendien was ze de eerste sf-schrijfster die een MacArthur Fellowship ontving. Onder haar werken bekende namen als “Kindred”, “Bloodchild”, “Speech Sounds”, “Parable of the Sower”, “Parable of the Talents” en de “Patternist”-serie. Butler overleed in 2006.

In haar werk onderzocht Butler thema’s als ras, gendergelijkheid in de mensheid. Ze stelde ervaringen van zwarte vrouwen centraal in een periode dat dergelijke geluiden grotendeels afwezig waren in de science fiction. De hoofdrolspelers van Butler belichaamden vastberadenheid en inventiviteit waardoor ze perfect paste bij de Perseverance-missie en het thema van overwinnen van uitdagingen. Butler inspireerde en beïnvloedde de planetaire wetenschappelijke gemeenschap en velen daarbuiten, aldus NASA. Het feit dat haar werken vandaag de dag nog steeds zo relevant zijn als toen ze werden geschreven en gepubliceerd is een bewijs van haar visie, genialiteit en tijdloosheid.

NASA heeft een lange geschiedenis in informeel benoemen van oriëntatiepunten op Mars en andere werelden. Deze namen worden niet erkend door de Internationale Astronomische Unie die officieel namen toekent aan locaties in ons zonnestelsel. Maar NASA gebruikt de namen wel in wetenschappelijke artikelen.

Eerdere Mars-missies omvatten ook hommages aan prominente leden van de wetenschappelijke gemeenschap of promotoren in de wetenschap. Dit gaat al terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. De landingsplaats van de Mars Science Laboratory-missie voor de Curiosity rover in de Gale krater werd informeel vernoemd naar sciencefictionauteur Ray Bradbury. Dit was in 2012, kort na de dood van de schrijver.

Door de landingsplaats van Perseverance te vernoemen naar Octavia E. Butler gaat men verder met het eren van opmerkelijke science fictionschrijvers, een thema dat NASA al eerder gebruikte.

In 2004 werden de landingsplekken van de Spirit en Opportunity vernoemd tot “Columbia Memorial Station” en Challenger Memorial Station” ter ere van de twee space shuttle bemanningen die in 2003 en 1986 verongelukten.

Voorheen, in 1997, werd de landingsplaats van de Mars Pathfinder vernoemd tot “Carl Sagan Memorial Station”. Sagan was kort voor de landing overleden. Hij was een planeetwetenschapper die een belangrijke rol speelde bij verschillende NASA-missies waaronder de gouden platen aan boord van de Voyager 1 en Voyager 2 missies.

De eerste Marslander van de NASA, de Viking 1, werd vernoemd tot “Thomas A. Mutch Memorial Station” ter ere van Thomas Mutch die de leider was van het imaging team van de Vikingmissies. Hij stierf in 1989, twee jaar voor het einde van de missie. In diezelfde periode werd Viking 2 vernoemd naar “Gerald Soffen Memorial Station”, naar Gerald Soffen, de hoofdwetenschapper van de Viking-missies.

NASA heeft dit informeel benoemen op Mars in 2007 doorgetrokken naar de Saturnusmaan Titan. NASA en ESA besloten gezamenlijk om de landingsplaats van de Huygens sonde te vernoemen naar Hubert Curien. Hij was in de jaren ’80 hoofd van de ESA Raad. Hij was betrokken bij het opzetten van een wetenschappelijk programma “Horizon 2000”, waaruit o.a. de Huygensmissie is voorgekomen.

 

Eerste publicatie: 6 maart 2021
Bron: space.com, NASA