Ruimtevaartnieuws

LRO ziet de crashsite van de Russische Luna-25

Luna-25 botste op 19 augustus tegen de Maan tijdens een manoeuvre die bedoeld was om de landing op te zetten. Vermoedelijk is de laatste rustplaats van Luna-25 gevonden.

Luna-25, Ruslands eerste maansonde in 47 jaar, botste op 19 augustus 2023 op het maanoppervlak tijdens een manoeuvre die bedoeld was om een paar dagen later zijn landingspoging in te zetten.

De crash veroorzaakte een krater, die de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) vermoedelijk vorige week heeft gevonden, aldus de NASA.

Begeleiders van de LRO gingen, aan de hand van de geschatte inslaglocatie van Roscosmos, op zoek naar het graf van Luna-25.

Het LRO-team bracht op 24 augustus het gebied in beeld met de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) van de sonde en vergeleek vervolgens de nieuwe foto’s met foto’s van dezelfde regio die eerder door de LROC in juni 2022 waren gemaakt. Dit onderzoek onthulde een heldere, verse krater op de Maan die n de afgelopen 14 maanden moet zijn ontstaan.

“Aangezien deze nieuwe krater dicht bij het geschatte inslagpunt van Luna-25 ligt, concludeert het LRO-team dat het waarschijnlijk afkomstig is van die missie en niet van een natuurlijke inslag”, aldus NASA-functionarissen in een verklaring van 31 augustus 2023.

een kleine krater op het grijze oppervlak van de maan.
Lunar Reconnaissance Orbiter-afbeelding van een krater die waarschijnlijk is veroorzaakt door de crash van de Russische Luna-25-sonde op de maan op 19 augustus 2023. Krediet: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

De nieuwe krater is ongeveer 10 meter breed en ligt op 48° zuiderbreedte, op de steile binnenwand van de Pontécoulant G-krater van de Maan. De inslaglocatie ligt ongeveer 400 kilometer van de geplande landingsplaats van Luna-35 die op 69,5° zuiderbreedte ligt.

Luna-25 werd op 10 augustus gelanceerd en vormde het startschot voor de eerste Russische maanmissie sinds 1976, toen et land nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. De naam van de nieuwe missie was een poging om die trotste vervlogen tijden in herinnering te brengen; de poging uit 1976, een succesvolle monsterterugkeermissie, heette Luna-24.

Luna-25 wilde de eerste sonde ooit worden die zacht zou landen nabij de zuidpool van de Maan, een regio waarvan men denkt dat deze rijk is aan waterijs dat mogelijk menselijke buitenposten zou kunnen ondersteunen.

Maar door zijn mislukking werd die mantel overgedragen aan Chandrayaan-3, een Indiase missie die op 14 juli 2023 van start ging en op 23 augustus 2023 zachtjes landde op de Maan. Chamdrayaan-3 verkent nog steeds zijn poolgebied met een lander en een kleine rover. Beiden zijn ontworpen om gedurende één dag op de Maan te functioneren (die overeenkomt met 14 aardse dagen). Aan het einde van die periode zal de nacht invallen en die zullen de beide robots vermoedelijk niet overleven.

Eerste publicatie: 3 september 2023
Bron: NASA/space.com