Ruimtevaartnieuws

Lucy heeft probleem met een zonnepaneel

De nieuwe ruimtesonde van de NASA die onderweg is naar de Trojanen bij Jupiter heeft een klein probleem met zijn zonnepanelen. Er is geen direct gevaar voor de ruimtesonde stelt de NASA.

Zonnepaneel van de Lucy ruimtesonde
Een van de grote zonnepanelen van de Lucy ruimtesonde. (Image credit: Lockheed Martin)

De Lucy ruimtesonde werd afgelopen weekend met succes gelanceerd met behulp van een Atlas V raket van United Lunch Alliance. Ongeveer een uur na de lancering begon de ruimtesonde met het uitvouwen van de grote ronde zonnepanelen. Alles leek soepel te verlopen maar naar nu blijkt heeft een van de bijna 7 meter grote panelen zich niet goed op zijn plaats vergrendeld.

De zonnepanelen van Lucy zijn een belangrijk onderdeel van de ambitieuze missie van de ruimtesonde die er voor moet zorgen dat wetenschappers voor het eerst de asteroïden kunnen bestuderen die zich in dezelfde baan als Jupiter om de Zon bewegen. Deze asteroïden worden Trojanen genoemd. Als Lucy scheervluchten maakt langs deze asteroïden dan zal de ruimtesonde het record breken van de ruimtesonde die met alleen zonnepanelen het verst van de Zon opereert.

NASA is momenteel de situatie aan het onderzoeken om te bepalen hoe verder te gaan. NASA benadrukt dat alle andere systemen van de ruimtesonde naar behoren functioneren.

Volgens het persbericht hebben de twee zonnepanelen zich ontvouwen en produceren ze energie en wordt de accu van de ruimtesonde opgeladen. Terwijl een van de panelen is vergrendeld zijn er aanwijzingen dat het andere paneel mogelijk niet helemaal is vergrendeld. Volgens de NASA is er geen direct gevaar voor de ruimtesonde.

In de huidige configuratie kan de ruimtesonde zonder gevaar voor zijn gezondheid en veiligheid blijven opereren. NASA bestudeert de gegevens van de ruimtesonde om de situatie te begrijpen en de volgende stappen te bepalen om de volledige inzet van het zonnepaneel te bereiken.

Lucy blijft voorlopig dichtbij de Aarde. Na de lancering zal de ruimtesonde middels twee scheervluchten langs onze planeet de snelheid maken die nodig is om naar de buitenste delen van het zonnestelsel te kunnen reizen. De eerste scheervlucht, langs een asteroïde in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter, zal in 2025 plaatsvinden.

Alles bij elkaar genomen zal Lucy naar verwachting in 2033 acht verschillende asteroïden hebben bestudeerd, waarvan er zeven behoren tot de mysterieuze Trojanen. Wetenschappers hopen dat de gegevens hen zullen helpen om zowel de diversiteit van deze asteroïden als de vroege dagen van ons zonnestelsel beter te begrijpen.

Eerste publicatie: 18 oktober 2021
Bron: NASA